ŻYWE KULTURY BAKTERII DO JOGURTU BIFIVIT 1g - VIVO
SKŁADNIKI:
Maltodekstryna, liofilizowane szczepy bakterii: Bifidobacterium lactis (2 szczepy), Bifidobacterium infantis, Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus acidophilus (2 szczepy), Streptococcus thermophilus, Lactobacillus paracasei.
OPIS:
Zakwaska do JOGURTU VIVO – to żywe kultury bakterii do przygotowania w domu naturalnego jogurtu probiotycznego. Domowy jogurt charakteryzuje się najwyższą świeżością i znakomitym smakiem oraz co najważniejsze, kulturami bakterii o wysokiej aktywności. Domowy jogurt przygotowany wg instrukcji nie zawiera żadnych zbędnych dodatków takich jak: MLEKO w proszku, cukier, zagęstniki, barwniki czy wzmacniacze smaku. Przygotowując go w domu mamy gwarancję naturalności produktu. Do jego zrobienia wystarczy stalowy garnek lub słoik. Najlepszy wychodzi na mleku 3,2% lub pełnotłustym.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1-3 l MLEKA pasteryzowanego zagotuj i ostudź do temp. +37 do +43 st. C. Do MLEKA dodaj zawartość fiolki i dokładnie wymieszaj. Naczynie z mlekiem dokładnie przykryj, okryj kocem i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 8-10 godzin. Po tym czasie naczynie wstaw do lodówki i odczekaj kilka godzin - jogurt dodatkowo zgęstnieje. Spożyj go do 7 dni. Uzyskanym jogurtem możesz zaszczepić MLEKO jeszcze 2-3 razy używając 4 dużych łyżek jogurtu na 2 litry MLEKA.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g:
- Wartość energetyczna - 1155 kJ / 276 kcal
- Tłuszcz - 0,5 g
- wtym kwasy tłuszczowe nasycone - 0 g
- Węglowodany - 60 g
- w tym cukry - 20,0 g
- Białko - 8 g
- Sól - 0 g
ZALECANE WARUNKIPRZECHOWYWANIA:
Przechowywać od +2 do +8 stopni C.