Zestaw do Klarowania Win Białych i Czerwonych
Od autoryzowanego przedstawiciela firmy BIOWIN
Klarowin turbo do win białych i czerwonych. Zanim zastosujesz konkretny środek klarujący, należy zrobić próbę na małej porcji wina (ok. 1 L). Zabieg tan ma na celu dobrać właściwy środek klarujący.
Proces klarowania trwa około tygodnia. Należy pamiętać by nie przedawkować środków klarujących. W zbyt dużej dawce mogą wystąpić wtórne zmętnienia bądź spowodować można zmianę barwy wina.
Specyfikacja:
- Gramatura 35 ml + 7 g
- Na 50 L wina / soku / nastawu
- Szybkie działanie, 24 h
Sposób użycia:
- Wino po zakończeniu fermentacji i zlaniu znad osadu drożdży należy delikatnie wymieszać w celu usunięcia resztek gazu.
- Do wina dodać zol krzemionkowy w ilości 7 ml na 10 L wina i dokładnie wymieszać.
- Dodać żelatynę rozpuszczoną uprzednio w 50 ml ciepłej wody. Dawka żelatyny: 1,4 g (pół łyżeczki od herbaty) na 10 L wina.
- Całość wymieszać. Klarowane wino pozostawić w temp. 15-20°C na 24 godziny.
- Po pełnym wyklarowaniu wino zlać znad osadu.
UWAGA: Zol krzemionkowy dodaje się do wina zawsze przed żelatyną.
Składniki: zol krzemionkowy, żelatyna kwasowa
Masa netto: zol krzemionkowy 35 ml; żelatyna kwasowa 7 g