Ewa Superczyńska, Melania Źylińska-Kaczmarek
ISBN: 9788371415968
data wydania: 2011
stron: 168
format: 190x250 mm
*cena z VAT
Podręcznik Zasady Żywienia jest przeznaczony dla zawodu kucharz małej gastronomii w zasadniczej szkole zawodowej. Zawiera podstawowe treści propagujące zdrowy styl życia, ujęte w kilku działach:
- znaczenie i zakres nauki o żywieniu;
- składniki odżywcze i ich rola w organizmie człowieka;
- gospodarka wodna organizmu;
- normy żywienia i wyżywienia;
- planowanie wyżywienia;
- żywienie człowieka chorego;
- zwyczaje żywieniowe w Polsce i na świecie;
- najnowsze osiągnięcia w dziedzinie żywności i żywienia.
Treści podręcznika obejmują zagadnienia zawarte w podstawie programowej dla tego zawodu.
W dziale Materiały do pobrania znajduje się Program nauczania dla zawodu kucharz małej gastronomii w zsz nr 512 [05].