Dbamy o Twoją prywatność
Dzięki plikom cookies i technologiom pokrewnym oraz przetwarzaniu Twoich danych, możemy zapewnić, że dopasujemy do Ciebie wyświetlane treści.Wyrażając zgodę na przechowywanie informacji na urządzeniu końcowym lub dostęp do nich i przetwarzanie danych (w tym w obszarze profilowania, analiz rynkowych i statystycznych) sprawiasz, że łatwiej będzie odnaleźć Ci w Allegro dokładnie to, czego szukasz i potrzebujesz.Administratorem Twoich danych będzie Allegro oraz niektórzy partnerzy, z którymi współpracujemy.
Ułatwienia korzystania z naszych stron, prezentowania spersonalizowanych treści i reklam oraz ich pomiaru, tworzenia statystyk, poprawy funkcjonalności strony.Zgodę wyrażasz dobrowolnie. Możesz ją w każdym momencie wycofać lub ponowić w zakładce Ustawienia plików cookies na stronie głównej. Wycofanie zgody nie wpływa na legalność uprzedniego przetwarzania.
polityka plików cookiespolityka ochrony prywatności- 58,00 zł
- Aurospirul ASHWAGANDHA odporność energia NA STRES
- 67,99 zł z dostawą
- 296,00 zł
- Suplementy ODPORNOŚĆ STRES Supra3 KONOPIE ASHWAGANDHA Reishi
- 305,99 zł z dostawą
Opis
ZAMBROZA - Napój owocowy - 458 ml
- Producent: Nature's Sunshine
- Zawarość: płyn, 458 ml
- Poprawia kondycję systemu immunologicznego
- Wspomaga układ sercowo-naczyniowy
- Ochrona organizmu przeciwko wolnym rodnikom
Nature’s Sunshine zebrała najzdrowsze owoce i naturalne składniki z całego świata i połączyła je w jeden pyszny napój – Zambrozę. Jest on wypełniony zdrowymi bioflawonoidami, ksantonami i innymi silnymi przeciwutleniaczami.
Zambroza zawiera składniki bogate w bioflawonoidy i przeciwutleniacze. Bioflawonoidy wspomagają wchłanianie witaminy C, podnoszą kondycję naczyń włosowatych oraz biorą udział w tworzeniu kolagenu. Ponadto wspierają układ odpornościowy organizmu. Przeciwutleniacze przeciw- działają szkodliwemu działaniu wolnych rodników i wpływają korzystnie na każdy organ i układ w organizmie człowieka. Jednym z najważniej- szych składników Zambrozy jest mangostan, owoc występujący we wschodnich krajach tropikalnych np. w Tajlandii. Owoc mangostanu to najlepsze znane źródło związków zwanych ksantonami, które wspierają układ odpornościowy i sercowo-naczyniowy.
Przeciwutleniacze i wolne rodniki
Zanim odpowiemy na pytanie, czym są przeciwutleniacze musimy przyjrzeć się bliżej tzw. wolnym rodnikom. Wolne rodniki są wytwarzane przez ludzki organizm w sposób naturalny, jako produkt uboczny metabolizmu tłuszczów, detoksykacji wątroby, wytwarzania energii oraz reakcji odpornościowych. Są to cząsteczki organicznych związków o jednym wolnym elektronie. Wolne rodniki dążą do pozbycia się lub uzupełnienia wolnego elektronu, wykorzystując w tym celu każdy związek znajdujący się w sąsiadujących komórkach. W poszukiwaniu takiej możliwości są niezwykle aktywne, a przemieszczając się szybko po całym organizmie, zachowują się jak biologiczne pociski, gdyż uszkadzają wszystko, co napotykają na swojej drodze. Uszkodzenia powodowane przez wolne rodniki wywołują wiele negatywnych skutków, począwszy od przedwczesnego starzenia się, aż po rozmaite schorzenia.
Naturalną bronią organizmu przeciwko wolnym rodnikom są przeciwutleniacze. Unieszkodliwiają one wolne rodniki zanim te uszkodzą przyległe komórki. Organizm ludzki zazwyczaj wytwarza wystarczającą ilość przeciwutleniaczy do zwalczania wolnych rodników, jednak czynniki takie jak: skażone środowisko, dym tytoniowy, światło i promieniowanie ultrafioletowe zwiększają siłę działania wolnych rodników. W takiej sytuacji ilość przeciwutleniaczy wytwarzanych w sposób naturalny przez organizm może być niewystarczająca do walki z wolnymi rodnikami. Niezbędne jest więc uzupełnienie poziomu przeciwutleniaczy.
Najbogatszym źródłem przeciwutleniaczy są warzywa i owoce, gdyż zawierają dużo bioflawonoidów. W codziennym jadłospisie nie powinno zabraknąć czerwonych winogron, grejpfrutów, pomarańczy, marchwi, kapusty, brokułów, czosnku, warzyw strączkowych czy ziół. Badacze Amerykańskiego Wydziału Rolnictwa stwierdzili, że zioła, oprócz poprawiania smaku potraw, są także doskonałym źródłem przeciwutleniaczy. Najwięcej z nich znajduje się w oregano. Stosowanie ziół to szybki i łatwy sposób na przyswojenie skoncentrowanej dawki przeciwutleniaczy, bez dodatkowych kalorii. Oprócz zwalczania wolnych rodników, przeciwulteniacze wspomagają wytwarzanie energii i powstawanie nowych, zdrowych tkanek.
Sposób działania
Zambroza zawiera składniki bogate w bioflawonoidy i przeciwutleniacze. Bioflawonoidy wspomagają wchłanianie witaminy C, podnoszą kondycję naczyń włosowatych oraz biorą udział w tworzeniu kolagenu. Ponadto wspierają układ odpornościowy organizmu. Przeciwutleniacze przeciw- działają szkodliwemu działaniu wolnych rodników i wpływają korzystnie na każdy organ i układ w organizmie człowieka. Jednym z najważniej- szych składników Zambrozy jest mangostan, owoc występujący we wschodnich krajach tropikalnych np. w Tajlandii. Owoc mangostanu to najlepsze znane źródło związków zwanych ksantonami, które wspierają układ odpornościowy i sercowo-naczyniowy.
Mangostan właściwy (Garcinia mangostana) Od wielu pokoleń mangostan był i jest ceniony przez mieszkańców południowej Azji. Według starożytnej legendy, Budda przemierzając tropikalne dżungle, zauważył ten owoc i spróbował go. Kiedy odczuł jego dobroczynny wpływ, pobłogosławił mangostan i podarował go ludziom, jako dar niebios. To dlatego owoc ten jest postrzegany przez Azjatów jako jeden z najbardziej świętych i cennych owoców.
ORAC (zdolność absorpcji rodników tlenowych) – to miara antyoksydacyjnych wartości substancji. Wartości ORAC dla większości owoców i warzyw zostały określone przez standardowe laboratoria i opublikowane w naukowych czasopismach. Według referencji pewnych stron internetowych mangostan posiada ORAC 17000 do 24000! Porównując - wartość ORAC 100 gram suszonych śliwek wynosi 5770. Dotychczas suszone śliwki miały opinię prawdziwego mistrza ORAC.
Dr Duke, opierając się na swoich lub innych naukowców badaniach, spisał oczekiwane korzyści zdrowotne składników owocu mangostanu, podając również ich dzienne dawki. Pełna lista korzyści jest niewyobrażalna - zawiera 138 oddzielnych właściwości. Oto liczne, korzystne działania, zaobserwowane przez większość osób spożywających mangostan:
- antylipemiczne (obniża LDL)
- antyhypertensyjne (obniża ciśnienie tętnicze)
- zapobiegające miażdżycy
- kardioprotekcyjne (chroni mięsień sercowy)
- hipoglikemiczne (obniżający poziom cukru we krwi)
- zmniejszające otyłość (naturalna utrata masy ciała)
- działanie przeciw parkinsonizmowi i chorobie Alzheimera, korzystny w innych postaciach otępienia
- przeciwdepresyjne, przciwlękowe, w tej samej kategorii botanicznej jak dziurawiec
- przeciwbakteryjne
- przeciwwirusowe, stosowane do leczenia zapaleń skóry, zakażeń ran, grzybicy wywołanej przez dematofity, trądzika
- przeciwzapalne
- przeciwgorączkowe
- immunostymulujące
- przeciwbiegunkowe
- zapobiegające jaskrze i zaćmie
- przeciwnowotworowe
- zapobiegające starzeniu się
Borówka wysoka - Owoce borówki amerykańskiej wyróżniają się przede wszystkim wysoką wartością dietetyczną i dużymi zasobami ważnych składników odżywczych, co sprawia, że są cennym elementem zbilansowanej i zdrowej diety. Bogate są zwłaszcza w mikro- i makroelementy, a w szczególności w wapń fosfor i potas. Nad borówką prowadzono wiele badań naukowych, które pokazały, że zawiera ona też znaczne ilości związków antyoksydacyjnych. Są to substancje chroniące.
Borówka wysokaorganizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników wpływających na rozwój, np. chorób nowotworowych. Okazało się, że owoce borówki amerykańskiej mają najwyższą aktywność antyoksydacyjną spośród wszystkich owoców, czyli najmocniej przeciwdziałają powstawaniu raka (!) Kolejną ich cechą jest to, że zawierają również wiele substancji biologicznie czynnych oraz enzymówobniżających poziom cholesterolu. Tak więc borówki, dzięki swoim właściwościom, pomagają zapobiegać horobom nowotworowym i chorobom krążenia.
Poza tym obniżają zbyt wysokie ciśnienie krwi zwiększające ryzyko zawału i chorób krążenia, gdyż oczyszczają naczynia krwionośne oraz wzmacniają tętnice i żyły. Borówki uznano za eliksir młodości i znalazło to potwierdzenie w testach prowadzonych na zwierzętach, gdzie osobniki karmione borówkami achowywały przez dłuższy czas lepszą sprawność ruchową i pamięć oraz duże zdolności oznawcze. Podobny wpływ borówka ma zresztą na ludzi - chroni komórki nerwowe przed stresem, co poprawia funkcjonowanie układu nerwowego.
Najnowsze badania dowiodły, że jedzenie owoców borówki przyspiesza również regenerację komórek nerwowych malejącą w starszym wieku, a nawet indukuje tworzenie się nowych komórek (!) Ma topozytywny wpływ na pamięć, opóźnia procesy starzenia się oraz poprawia wygląd skóry, która dłużej zachowuje swoją młodość.
W owocach borówki znajdują się również związki zwane proantycyjanidami, które zapobiegają infekcjom dróg moczowych, gdyż zmniejszają zdolność bakterii do przylegania do ścian przewodów moczowych. Od wielu lat znane jest też regeneracyjne działanie owoców borówki na wzrok. Spożywanie ich i picie soku borówkowego poleca się szczególnie kierowcom samochodów oraz osobom spędzającym dużo czasu przed komputerem.
Wyciąg z rokitnika zwyczajnego (Hippophae rhamnoides) - Już w starożytności rokitnik zwyczajny był używany w leczeniu chorób skóry. Obecnie wielu producentów kosmetyków wykorzystuje ekstrakt rokitnika w swoich produktach do pielęgnacji skóry. Przede wszystkim stosowane są w preparatach służących do odmładzania skóry. Bogaty w przeciwutleniacze oraz cenne kwasy tłuszczowe rokitnik zwyczajny poprawia cerę oraz przeciwdziałania procesowi starzenia się skóry związanemu z uszkodzeniami naskórka.
Do tego czasu nie były przeprowadzane badania testujące korzyści związane ze stosowania rokitnika zwyczajnego. Jednak nieliczne badania wskazują, że używanie rokitnika w formie suplementów może pomóc w leczeniu niektórych problemów z cerą przykładowo wyprysków.
W medycynie od dawna rokitnik zwyczajny wykorzystywany był do stymulacji układu trawiennego, wzmocnienia serca i wątroby oraz leczenia chorób skóry. Obecnie rokitnik zwyczajny jest świetnym naturalnym środkiem na następujący problemy zdrowotne: Atretyzm, Cukrzyca, Wypryski (trądzik), Nadciśnienie, Wysoki poziom cholesterolu, Stany zapalne, Trądzik różowaty.
Badania przeprowadzane w 2010 roku przez European Journal of Clinical Nutritionwykazały, że stosowanie rokitnika zwyczajnego może pomóc utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi i zapobiegać cukrzycy typu 2. W doświadczeniu z udziałem 10 zdrowych osób odkryto, że po spożyciu posiłków bogatych w cukry przy przyjmowaniu rokitnika zwyczajnego nie nastąpił skok cukru we krwi.
Lycium barbarumLycium barbarum (Jagody Goji lub Licyjskie jagody) od dawien dawna odgrywały ważną rolę w tradycyjnej medycynie chińskiej, uważa się że te jagody wspomagają system immunologiczny, poprawiają wzrok, chronią wątrobę, wspomagają produkcję plemników oraz poprawiają krążenie oraz inne korzyści zdrowotne.
W tradycyjnej medycynie chińskiej Licyjskie jagody są słodkie o odczynie obojętnym. Oddziaływują na pracę wątroby, płuc oraz nerek, wzmagają energię yin yin. Licyjskie jagody są również używane w tradycyjnej medycynie koreańskiej, japońskiej oraz tybetańskiej.
Pierwsze wzmianki o jagodach Goji pochodzą z 7 wieku n.e. Lecznicze właściwości Goji są opisane i dyskutowane w opracowaniach pochodzących z XVI wieku n.e. w Kompendium Medycznym Dynasti Ming Ming "Dynasty Compendium of Materia Medica" autorstwa Li Shizhen.
Licyjskie jagody zawierają polisacharydy które wykazują właściwości przeciwutleniające in vitro oraz mogą również posiadać inne biologiczne właściwości in in vivo, badania są nadal prowadzone (od roku 1991 ukazało się na ten temat 20 publikacji naukowych PubMed, February 2007). Jagody są dobrym źródłem błonnika jakkolwiek zawarte w nich polisacharydy mogą powodować fermentacje bakteryjną w jelicie grubym, kilkanaście krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych np. kwas butanowy który może dostarczać korzyści zdrowotnych.
Licyjskie jagody zawierają również zeaksantynę, ważny dietetycznie karotenoid, który jest selektywnie wchłaniany i transportowany do plamki żółtej w oku macula lutea uważa się że odgrywa tam rolę przeciwutleniacza i ochrania oko poprzez pochłaniania nadmiarów określonych długości fal świetlnych. Badania na ludziach potwierdziły że regularne pobieranie Licyjskich jagód powoduje wzrost ilości zeaksantyny w osoczu krwi.
Opblikowano kilkanaście prac naukowych głównie w Chinach potwierdzających korzystne efekty medyczne kolcowoju Lycium barbarum szczególnie ze względu na właściwości przeciwutleniające, włączając w to potencjalne korzyści związane z leczeniem chorób naczyniowych, zapaleń, chorób oczów. (t.j. związane z wiekiem zwyrodnienia macular degeneration i glaukomą glaucoma), posiadają właściwości ochronne dla uk. nerwowego oraz przeciwnowotworowe modulujące pracę uk. immunologicznego immunomodulatory.
Zadowoleni klienci
Galeria zdjęć
Polecane produkty
Dostawa i płatność
Dlaczego my?
Zapraszamy na inne nasze konta
Zapraszamy na nasze inne aukcje
Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu.