Tymianek zaatar, receptura syryjska Aleppo
400g
naturalnie bez glutenu zawiera jednak alergeny :- gluten , sezam
Zatar (Zathar) to przyprawa rodem z kuchni arabskiej (ale także izraelskiej, tureckiej i pozostałych krajów z tego regionu). Jest to mieszanka prażonego białego sezamu, dzikiego tymianku, suszonych, a następnie mielonych jagód sumaka garbarskiego oraz soli.
Używa się jej do… wszystkiego! Do przyprawiania mięs (kurczak, jagnięcina), ryb, jogurtu, pieczywa, warzyw… a nawet deserów!
pizza z zaatarem polecam
ziemniaki pieczone z zaatarem pycha
W połączeniu z oliwą z oliwek używany jest do marynowania oliwek. Zatarem smarujemy chlebki pita lub pieczywa typu flatbread (płaski chleb – tortille, chlebek hiszpański, piadina). Smak mieszanki Zatar może być pikantny, ziołowy, orzechowy lub tostowy.
Bogata mieszkanka na sposób syryjski z Aleppo. Przyprawa w krajach arabskich dodawana do wielu potraw, ale używana również jako dodatek do pieczywa arabskiego (np. z oliwą lub masłem). Przysmak arabskich dzieci.
Skład: Tymianek, kolendra, przyprawy, anyż, koper włoski, sumak, sezam, orzechy, ziarna słonecznika, sól
Waga: 400g
Producent: