Sac Yufka – to cieniutkie płaty ciasta, którego składnikami są mąka, woda oraz sól. Jest to bardzo wygodny sposób na przygotowanie wyśmienitego orientalnego dania w przysłowiowe pół godziny. Ciasto to popularne jest w kuchni bliskowschodniej, w kuchni tureckiej, serbskiej, bułgarskiej, bośniackiej. Yufka jest idealna do słonych potraw, do pierożków, do nadziewania dowolnym farszem np. szpinakiem z fetą, warzywami, mięsem mielonym.
Po otwarciu odczekać 5 minut, posmarować pędzlem nasączonym wodą żeby nawilżyć ciasto.
Yufkę używamy do bőrek, pity i innych.
W opakowaniu 3 sztuki, pakowane próżniowo. Świeża dostawa
Przepis na turecki bőrek:
300 gr mięsa mielonego najlepiej wołowiny, 2 posiekane cebule smażymy na złoty kolor, dodajemy sól, pieprz, paprykę i posiekaną pietruszkę. Na blaszkę nasmarowaną masłem ułożyć 1 płat yufki lekko ją pomarszczyć, polać roztopionym masłem, na cieście ułożyć 1/3 mięsa, położyć następny płat, znowu wyłożyć 1/3 mięsa, przełożyć płatem i dodać resztę mięsa. Całość przykryć ostatnim płatem ciasta. Włożyć do piekarnika na 25-30 min i upiec na złoty kolor. 5 min. przed końcem wierzchnią warstwę posmarować żółtkiem, można posypać sezamem. Po wyciągnięciu z piekarnika przykryć wilgotną ściereczką na 5-10 min. Kroić w kwadraty, podawać z różnego rodzaju sałatami.
Farsz z mięsa można zastąpić farszem ze szpinaku lub białym serem. Do farszu szpinakowego i serowego dodajemy sos jogurtowy. Przepis na sos jogurtowy
125 g masła
3 jajka
¼ l mleka
150 gr jogurt
Masło roztopić, schłodzić, jaja lekko ubić, dodać mleko, jogurt, na końcu masło, wymieszać. Tym sosem smarujemy płat ciasta przed ułożeniem farszu. Sosem polewamy także wierzchnią warstwę.
Smacznego!
Zobacz inne moje aukcje (www_deco-dom_com): | ||
© UltraPanel |