Opis
Węgiel aktywny kokosowy został wyprodukowany specjalnie do harmonizacji (korekty) smaku i zapachu wody pitnej oraz spirytualiów.
Występuje w formie granulatu i jest wysoce efektywnym absorbentem wielu substancji wpływających niekorzystnie na smak i aromat destylatów.
Swoje wyjątkowe właściwości pochłaniania niepożądanych związków organicznych zawdzięcza silnie porowatej strukturze uzyskanej w wyniku specjalnej obróbki termicznej łupin orzechów kokosowych i działaniu pary wodnej.
Najważniejszymi parametrami przy ocenie użyteczności węgla aktywnego są granulacja oraz liczba jodowa.
Liczba jodowa świadczy o zdolnościach sorpcyjnych węgli - im wyższa zdolność absorpcji roztworu jodu na danym węglu, tym większa objętość porów i więcej miejsca na zanieczyszczenia
Istotne cechy:
• Gramatura 0,46 kg
• Granulacja 0,6 - 2,36 mm
• Liczba jodowa >900 mg/g
• Zawartość popiołu < 3%
• Na 20 L alkoholu
• Łagodny smak, bez drożdżowego aromatu
Sposób użycia:
Przed użyciem węgiel aktywny namocz w wodzie destylowanej przez 24 godziny celem usunięcia pęcherzyków powietrza.
Zasada stosowania węgla aktywnego jest podobna do tej stosowanej w typowych filtrach wodnych.
Czas przepływu 1 L płynu przez złoże powinien wynosić minimum 60 minut (efektywność pochłaniania niepożądanych substancji zależy od czasu kontaktu płynu z absorbentem).
Alternatywnie, węgiel aktywny można umieścić w nylonowej siateczce i włożyć bezpośrednio do pojemnika z oczyszczanym płynem na czas nie krótszy niż 6 godzin, systematycznie mieszając.
Efektywność działania węgla zależy również od temperatury alkoholu.
Podwyższona temperatura płynu nie sprzyja absorpcji - optymalna temperatura dla procesu pochłaniania to 10°C.
Składniki: węgiel aktywny kokosowy
Masa netto: 0,46 kg