SKLEP OGRODNICZY 'ANGARDEN'
Swarzędz, ul. Zamkowa 32 (hala targowa).
Grzybnia na kołkach
TWARDZIAK JADALNY (SHIITAKE)
(Lentinula edodes)
.
Gatunek grzyba, który ze względu na dużą zawartość białka, błonnika, witamin oraz minerałów zwany jest "eliksirem życia" lub "grzybem długiego życia". Swoją popularność w kuchni azjatyckiej zdobył dzięki właściwościom odżywczym, leczniczym i smakowym. Twardziak jadalny tworzy owocniki barwy brązowej o zróżnicowanej wielkości.
.
Uprawa: Twardziak jadalny najlepiej uprawiać w okresie letnim na zdrowych i świeżych pniach drzew liściastych np. brzozy, dębu lub buku, o średnicy 8-15 cm. W przygotowanym pniu należy wywiercić otwory o wielkości średnicy i długości kołków zamieszczonych w opakowaniu. Następnie kołki umieścić w wywierconych otworach. Zaszczepione pniaki należy owinąć folią i umieścić w ciepłym (w temp. 20-30°C), wilgotnym i w zacienionym miejscu. Owocniki ukazują się od 2 miesięcy do 6 miesięcy, w zależności od rodzaju oraz średnicy pnia. Im średnica pnia jest większa tym później ukażą się owocniki.
.
Opakowanie zawiera: kołki z zaszczepioną grzybnią (20 kołków).