Dbamy o Twoją prywatność
Dzięki plikom cookies i technologiom pokrewnym oraz przetwarzaniu Twoich danych, możemy zapewnić, że dopasujemy do Ciebie wyświetlane treści.Wyrażając zgodę na przechowywanie informacji na urządzeniu końcowym lub dostęp do nich i przetwarzanie danych (w tym w obszarze profilowania, analiz rynkowych i statystycznych) sprawiasz, że łatwiej będzie odnaleźć Ci w Allegro dokładnie to, czego szukasz i potrzebujesz.Administratorem Twoich danych będzie Allegro oraz niektórzy partnerzy, z którymi współpracujemy.
Ułatwienia korzystania z naszych stron, prezentowania spersonalizowanych treści i reklam oraz ich pomiaru, tworzenia statystyk, poprawy funkcjonalności strony.Zgodę wyrażasz dobrowolnie. Możesz ją w każdym momencie wycofać lub ponowić w zakładce Ustawienia plików cookies na stronie głównej. Wycofanie zgody nie wpływa na legalność uprzedniego przetwarzania.
polityka plików cookiespolityka ochrony prywatności- 9,20 zł
- Marchew nasiona Ekologiczne z Certyfikatem BIO
- 17,19 zł z dostawą
- dostawa w sobotę
- 34,99 zł
- EKODARPOL BIO ŚRODEK PREPARAT BARIERA NA ŚLIMAKI
- 44,98 zł z dostawą
- dostawa w środę
- 3,90 zł
- Rukola BIO uprawa w pojemnikach nasiona ekologiczna VILMORIN
- 10,89 zł z dostawą
- dostawa w środę
Topinambur z certyfikowanej uprawy ekologicznej (3798253365)
Sprzedający Konradaikido
poleca 98,00%
|
50
Opis
Witam.
Przedmiotem aukcji są bulwy topinamburu, które pochodzą z certyfikowanego gospodarstwa ekologicznego EKOGWARANCJA PTRE.
Certyfikat poniżej do wglądu.
Do każdego zakupu będzie załączone, potwierdzenie ekologicznego pochodzenia topinamburu.
Zapraszam do zakupu, warto.
Topinambur jest dobry na surowo (smakuje jak słonecznik i orzechy), polecam gotowany w wodzie lub na parze.
Bulwy są zawsze świeże - wykopuje je na bieżąco
Nie znam jego odmiany, topinambur rośnie w naszym gospodarstwie ekologicznym od dawna. Jak by jakiś znawca udzielił mi wskazówki - jaka to odmiana, będę bardzo wdzięczny.
Głównym celem rolnictwa ekologicznego jest produkcja żywności jakości ekologicznej. Jest to żywność wysokiej jakości, ponieważ surowce do jej wytworzenia pochodzą z gospodarstw ekologicznych, położonych w terenach o czystych glebach, powietrzu i wodzie, nie zanieczyszczonych wpływami przemysłu, czy infrastruktury komunalnej. W gospodarstwach ekologicznych stosowane są ścisłe metody produkcji, które na dodatek są jeszcze kontrolowane przez niezależne, profesjonalne organizacje certyfikujące.
Rolnictwo ekologiczne jest systemem produkcji rolnej, opartym na wykorzystaniu naturalnych procesów, zachodzących w gospodarstwie rolnym.
DZIAŁANIE I ZASTOSOWANIE TOPINAMBURU: -
-obniżające podwyższony poziom cholesterolu (normalizujące zaburzenia gospodarki lipidowej;
- obniżające podwyższony poziom glukozy (pomocniczo w cukrzycy typu II; możliwy korzystny wpływ na rozwój retinopatii cukrzycowej);
- ułatwiające procesy odchudzania (ułatwia redukcję masy ciała);
- odtruwające organizm (m.in. alkohol, metale ciężkie, radionuklidy);
- obniżające poziom kwasu moczowego;
- immunostymulujące;
- osłaniające błonę śluzową żołądka;
- regulujące stolec (przeciwdziałające zaparciom);
- zapobiegawcze w trądziku
- poprawa przemiany materii (w zaburzeniach gospodarki lipidowej);
- redukcja masy ciała;
- pomocniczo w: chorobach układu sercowo - naczyniowego (m.in. zaburzenia rytmu serca), przewlekłych chorobach infekcyjnych, stanach przewlekłego zmęczenia; zaburzeniach
Poniżej przedstawię parę informacji jakie znalazłem w internecie:
Topinambur. No właśnie, co to takiego. Brzmi tak jakoś…egzotycznie. No i faktycznie choć nie do końca, bo w XVII w. świetnie się przyjął w Europie. Po naszemu – słonecznik bulwiasty po prostu, zaś „topinambur” pochodzi z określenia tego gatunku w języku francuskim (topinambour), które z kolei nadane zostało tej roślinie od brazylijskiego plemienia Indian Tupinamba. Przedstawiciele tegoż plemienia odwiedzili w 1613 roku Paryż, stając się w owym czasie sensacją. Ich popularność spowodowała użycie nazwy plemienia do określenia rośliny, która dostarczona została w tym samym czasie, także zza Atlantyku. To, że Indianie i słonecznik pochodziły z różnych kontynentów nikomu nie przeszkodziło:) W Polsce od XIX w. pojawia się pod nazwą po prostu „bulwa”, ale również znany jest jako „bulba” (na Wileńszczyźnie), „gdula ziemna”, „świniak”, „świni chleb” i „świni orzech”. Znacie, słyszeliście? Cóż, topinambur m.w. w XVIII w. został całkowicie wyparty przez ziemniaka (a to było dawno temu), choć co i rusz przeżywał swój renesans. Dziś jest warzywem niemal ekskluzywnym i rzadkim. No właśnie – większość z nas słysząc jego nazwę zadaje pytanie: „topi – co?”.
No dobrze, tyle i po krótce historii. A teraz o wartościach tego trochę egzotycznego warzywa. Bulwy topinambura zawierają do 17% inuliny, stanowiącej 75–80% wszystkich węglowodanów. Pozostałe to skrobia oraz cukry proste (fruktoza, sacharoza, maltoza i nisko cząsteczkowe fruktooligosacharydy). Dzięki znacznej zawartości inuliny bulwy dobrze znoszą mróz (do -30 °C) i mogą zimować w glebie w naszych warunkach klimatycznych – w przeciwieństwie do ziemniaka. W trakcie przechowywania lub przetwarzania inulina hydrolizuje na cząsteczki fruktozy. Bulwy zawierają poza tym dużo krzemionki, witaminy B1 i żelaza, którego mają więcej niż w ziemniakach. Wyróżniają się także znacznym udziałem takich makro- i mikroelementów jak miedź, magnez i potas. Bulwy topinamburu są wartościowym składnikiem diety diabetyków i osób po chemioterapii. Inulina pomaga w normalizowaniu glikemii, a razem z pektynami i błonnikiem pomaga w oczyszczaniu organizmu wiążąc szkodliwe związki i przyśpieszając ich wydalanie poprzez pobudzanie ruchów jelit. Dzięki temu też bulwy mogą pomagać przy zaparciach. Mają poza tym działać jako immunostymulator, osłonowo na wątrobę i zapobiegać zakażeniom dróg moczowych. W lecznictwie ludowym topinambur wykorzystywany był także przy cukrzycy, otyłości, chorobach układu krążenia, a nawet reumatyzmie. Jednym słowem topinambur jest bardzo zdrowym warzywem i warto dodać go do naszego menu.
A żeby sprawa była jasna i prosta – oto kilka przepisów:
1. Topinambur jak kalafior czy szparagi, tak po prostu.
Czyli gotujemy topinambur (najlepiej w łupinkach) – gotuje się m.w tyle czasu co ziemniaki. Podajemy jako przystawkę do dań mięsnych, czy rybnych albo z jajeczkiem sadzonym na przykład – tak samo jak szparagi czy kalafior, polane masełkiem lub zasmażką z bułki tartej. I już.
2. Sałatka Anety I
Topinambur ugotowany w łupinach obieramy i kroimy na mniejsze części, do tego pokrojone suszone pomidory, cebulka w piórka, orzechy i majonez z Sudawii, sól i pieprz i pycha!
3. Sałatka Anety II
Topinambur ugotowany w łupinach + rukola + oliwa (może być z zalewy po suszonych pomidorach wówczas oszczędniej z przyprawami). Dla mięsożernych można dodać wędzonego kurczaka.
4. PIECZONY TOPINAMBUR Z OKRUCHAMI CHLEBA, TYMIANKIEM I CYTRYNĄ
Składniki:
250 ml tłustej śmietany
sok z 1 cytryny
2 ząbki czosnku (drobno posiekane)
garść świeżego tymianku (posiekanego)
1-2 garści startego Parmezanu
3 garści cienko pokrojonego topinamburu (inaczej słonecznik bulwiasty)
2 garści okruchów z czerstwego chleba
sól i świeżo mielony czarny pieprz
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 230 stopni. Do miski wlej śmietanę, dodaj sok z cytryny, czosnek, połowę tymianku i większą część Parmezanu, dopraw do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Rozcieńcz 6-8 łyżkami wody i wrzuć do środka pokrojony w cienkie paski topinambur. Wszystko dobrze wymieszaj i przełóż do żaroodpornego naczynia. Przykryj aluminiową folią i piecz przez 35 minut. Okruchy chleba wymieszaj z resztą tymianku, solą, pieprzem i odrobiną oliwy z oliwek. Wyjmij topinambur z piekarnika, odkryj folię i posyp po wierzchu resztą Parmezanu. Następnie posyp wszystko wcześniej przygotowanymi okruchami chleba, zapiekaj jeszcze przez ok. 15 minut aż okruchy staną się rumiane.
Ja jem surowy bo mi smakuje najlepij jak orzeszki laskowe i słonecznik. Polecam
Z przeznaczeniem do konsumpcji lub na sadzeniaki.
Właściwości lecznicze topinambura
Wartości odżywcze bulw topinambura są godne polecenia, zwłaszcza osobom chorym na cukrzycę, zawierają bowiem nie skrobię, lecz aż 18% inuliny, przekształcającej się we fruktozę (cukier prosty) dobrze tolerowaną przez diabetyków. Walory lecznicze topinambura zostały wykorzystane przy produkcji leku o nazwie Topinulin. Można go stosować w celu poprawienia przemiany materii i utrzymania właściwej mikroflory jelit, w profilaktyce cukrzycy, nowotworów, chorób serca i naczyń oraz przy niewydolności nerek i arytmii serca. Ponadto wzmacnia układ odpornościowy i pomaga w stanach przewlekłego zmęczenia. Bulwy topinambura są bogatym źródłem potasu, żelaza oraz tiaminy. Nie zawierają tłuszczu ani cholesterolu.
Słonecznik bulwiasty w kuchni
Gorąca herbata z plasterkiem topinambura lepiej smakuje niż z plasterkiem cytryny, dlatego bulwy tej rośliny bywają nazywane cytrusami północy, jednak pod względem wyglądu znacznie im bliżej do ziemniaków. Jest to bowiem wysoka bylina wytwarzająca podziemne bulwy, przypominające guzowate ziemniaki w zależności od odmiany białe, żółte, różowe, czerwone albo fioletowe, z białym bądź żółtym miąższem
Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu.