DATA WAŻNOŚCI: 10.2021
MACA - SPROSZKOWANY KORZEŃ MACY
Lepidium meyenii, peruwiański żeń-szeń, trawa pieprzowa czy pieprzowe ziele - to tylko niektóre ze znanych określeń macy. Ten pochodzący z Peru korzeń posiada szerokie zastosowanie prozdrowotne, dostarczając organizmowi 18 aminokwasów oraz zestaw witamin i minerałów.
Korzeń macy w swoim naturalnym środowisku znany jest od tysięcy lat i stosowany jako afrodyzjak oraz antidotum na bezpłodność. Wyglądem nieco przypomina przerośniętą rzodkiewkę, jednak występuje w różnych wariantach kolorystycznych. Maca dzięki bogatym walorom odżywczym uznawana jest za super-żywność.
Składniki
100% korzeń macy
Maca proszek jest naturalnym źródłem:
– wspomaga utrzymanie zdrowych kości i zębów.
> Wapnia
– pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny
> Żelaza
Zalecana dzienna porcja
5 gram. Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji w ciągu dnia.
Sposób użycia
1 x dziennie jedna łyżka rozpuszczona w szklance wody lub soku. Stosować przed posiłkiem.
Przeciwwskazania
Produkt nie może być stosowany przez osoby uczulone na którykolwiek z jego składników.
Przechowywanie
Przechowywać w miejscu suchym w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Przechowywać w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.
Wartość odżywcza produktuW 100 gW porcji 5 g%RWS* w 5 g
Wartość energetyczna
1494 kJ / 357 kcal
75 kJ / 18 kcal
< 1 %
Tłuszcz
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone
0 g
0 g
0 g
0 g
0 %
0 %
Węglowodany
- w tym cukry
71,43 g
28,57 g
3,57 g
1,43 g
1 %
1 %
Błonnik
21,4 g
1,07 g
-
Białko
14,29 g
0,71 g
1 %
Sól**
0,045 g
< 0,01 g
< 1 %
Witaminy i składniki mineralneW 100 g%RWS* w 100 gW porcji 5 g
Wapń
357 mg
44 %
17,85 mg
Żelazo
6,43 mg
46 %
0,32 mg
Witamina C
17,1 mg
21 %
0,85 mg
Możliwe naturalne odchylenia.
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).
Informacje o alergenach
W zakładzie pakowane są również: produkty zawierająceróżne. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
sezam, migdały,gluten, orzechy