Czym jest tapioka?
Tapioka jest produktem powstałym z bulw tropikalnego manioku. Najczęściej uprawiany jest w Peru, Boliwii oraz Brazylii gdzie jest najbardziej popularnym warzywem.
Wartościowe granulki
Istotną cechą tapioki – dzięki zawartości skrobi opornej - jest wspomaganie prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Ponadto jest lekkostrawna lecz ma dość wysoki indeks glikemicznym. Tapioka w swoim składzie posiada między innymi witaminę A, B6 i K oraz wapń, żelazo, magnez, fosfor i potas. Jest to produkt niskokaloryczny i hipoalergiczny. W jej składzie znajdziemy także lekkostrawne białko.
Kulinarny potencjał
Popularność tapioki jest coraz większa, a wszystko to zasługa szerokiego spektrum możliwościami wykorzystaniu jej w kuchni. Główną zaletą tapioki jest fakt, że – podobnie jak tofu – ma neutralny smak, dzięki czemu łatwo nabiera smaku od innych składników. Jest produktem, który możemy wykorzystać zarówno do przyrządzenia rozmaitych deserów jak i wytrawnych potraw.
Podczas gotowania – kulki tapioki – pęcznieją i stają się przezroczyste. Cecha ta pozwala nam na wykorzystanie jej jako zagęstnik do zup lub neutralny składnik kolorowych deserów jak np. musy czy galaretki. Dodatkowo świetnie nadaje się do naleśników, sufletów, budyniu czy racuchów. Tapiokę możemy zastosować zamiast kaszy lub makaronu. Możliwości jej wykorzystania są naprawdę ogromne.
Popularna bubble tea
Obecnie, najbardziej popularnym zastosowaniem tapioki jest dodawanie jej do herbaty. Napój ten jest hitem na całym świecie, możemy go przyrządzić samodzielnie w domu. Wystarczy, że przygotujemy:
- litr wody,
- 4-5 łyżek tapioki,
- 120ml mleka (opcjonalnie),
- 2 łyżeczki liści zielonej herbaty,
- 2 łyżeczki miodu
Tapiokę gotujemy we wrzącej, osłodzonej wodzie (500 ml) przez ok. 15 minut (wyznacznikiem gotowości do spożycia tapioki jest moment kiedy zmieni się ona w małe, żelowe kuleczki). Następnie garnek zestawiamy z palnika i zostawiamy na około 15 minut. Herbata musi być mocna i schłodzona. Odcedzoną tapiokę przepłukujemy pod zimną wodą i umieszczamy w wysokiej szklance.
W osobnym naczyniu łączymy herbatę, miód i mleko, następnie przelewamy całość do szklanki z tapioką. Kolejnym zastosowaniem tapioki jest namoczenie jej w soku owocowym. Wówczas, kulki, będą kolorowe i smaczne, możemy je wykorzystać, np. do przygotowania drinków.
Produkt wysyłany jest w opakowaniu typu "doypack" ze struną, a to pozwala na zachowanie długiej świeżości.
Opakowanie jest trwałe i można je wielokrotnie otwierać i zamykać.
* Warto pamiętać, że tylko zdrowy tryb życia i zrównoważony sposób odżywiania zapewniają prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
* W zakładzie pakowane są również: sezam, gorczyca, seler, produkty zawierające gluten, różne orzechy.
Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
* Produkt należy przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
* UWAGA - zdjęcie / wizualizacja produktu może odbiegać od aktualnego wyglądu.