Tahini 296 g BAKRA
Tahini jest źródłem zdrowego tłuszczu (kwasu linolowego, kwasu oleinowego, gamma tokoferolu) oraz cennych aminokwasów (lizyny, tryptofanu, metioniny).
Nasiona sezamu zawierają ok. 55% tłuszczu oraz 20% białka.
Tahini dostarcza nam sporej dawki witamin z grupy B, w tym B1 czyli tiaminy, minerałów jak magnez, miedź, fosfor, mangan, żelazo czy cynk.
Pomaga w regulowaniu ciśnienia oraz poziomu cukru we krwi.
Sezamolina i sezamina zawarte w nasionach sezamu mają antymiażdżycowe działanie i chronią przed ostrym zespołem wieńcowym. Tahini można z łatwością wkomponować w większość dań, w tym tradycyjnie w humus, chałwę, energetyczne kulki, do ulubionego śniadania
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, a po otwarciu w lodówce.
Produkt nie zawiera żadnych dodatkowych składników chemicznych, sztucznych barwników ani konserwantów
Może zawierać śladowe ilości orzechów ziemnych. Produkt wolny od GMO.
Tahini – to pasta sezamowa, która powstaje ze zmielonych ziaren sezamu