W
książce tej zarówno drobni hodowcy, jak i właściciele dużych stad tuczników
znajdą wskazówki, jak prowadzić tucz świń, aby był on opłacalny, jak prawidłowo
utrzymywać, żywić i pielęgnować te zwierzęta. Autor szczególnie dużo miejsca
poświęca paszom, ich wartości pokarmowej, zasadom skarmiania i składowania.
Osobny rozdział przeznaczony jest dla tych, którzy są zainteresowani tuczem
trzody chlewnej w gospodarstwie przydomowym.
Tytuł |
Zdrowie świń w praktyce |
Wydawca |
TopAgrar (wydanie specjalne magazynu) |
Rok wydania |
2014 |
Liczba stron |
90 |
Wymiary |
210 x 295 mm |
Okładka |
miękka |
ISBN |
978-83-61078-09-08 |
Utrzymanie jak najlepszego zdrowia świń to nie lada wyzwanie w erze coraz
intensywniejszej produkcji i otwartych europejskich rynków. W Polsce powstaje
coraz więcej nowoczesnych chlewni zarządznych przez fachowców. Wielu producentów
korzysta z możliwości nieograniczonego importu i odchowu warchlaków z zagranicy.
Wszyscy starają się jak najlepiej produkować. Jednak nie każdy pamięta, że to
właśnie status zdrowotny odpowiada w dużej mierze za wyniki produkcyjne stada.
Postępowanie weterynaryjne, do niedawna jeszcze kojarzone z leczeniem, obecnie
przybiera zupełnie inny kształt. Okazuje się, że dobrze zaplanowany program
ochrony zdrowia może ustrzec przed wieloma dotkliwymi konsekwencjami. Nowoczesna
weterynaria ma przed sobą zupełnie nowy cel. Dziś nie terapia się liczy - choc i
tę trzeba uwzględniać - ale przede wszystkim zapobiegnie wszelkimi dostępnymi
drogami zakażeniom zwierząt.
"Zdrowie świń w praktyce" prezentuje postępowanie krok po kroku, zdjęcia oraz
komentarze specjalistów ułatwią zaplanowanie i prowadzenie profilaktyki oraz
leczenie stada. Ma to duże znaczenie szczególnie, że produkcja świń od kilku lat
przebiega w atmosferze z jednej strony ogromnej konkurencji nie tylko na
europejskim, ale i światowym rynku, z drugiej - sporych nacisków związanych z
szeroko rozumianym dobrostanem świń. Na to nakłada się coraz bardziej
ograniczona możliwość stosowania antybiotyków, która z czasem będzie z pewnością
dalej zawężana.
Poradnik pomoże zabezpieczyć stada przed chorobami, jak je rozpoznać w razie
pojawienia się objawów klinicznych reagować.
Spis treści:
I. CHOROBY UKŁADU ODDECHOWEGO
1. Mykoplazmoza: Brak bariery ochronnej
2. Pleuropneumonia: Zabija świnie w 24 godziny
3. Nosoryjówka: ZZZN w ataku
4. Grypa: Sezonowa epidemia świń
II. CHOROBY UKŁADU POKARMOWEGO
1. Adenomatoza: Nie jesteśmy bezbronni
2. Dyzenteria: Podstępne krętki dyzenterii
3. Kolibakterioza: Najczęstsza przyczyna strat w produkcji świń
4. Salmoneloza: Zoonoza trudna w terapii
III. CHOROBY WIELONARZĄDOWE
1. Cirkowiroza: Wiele twarzy cirkowirozy
2. PRRS: Mozolna walka z wirusem
3. Streptokokoza: Wioślarze w chlewni
4. Choroba Glässera: Choroba nie tylko transportowa
5. Różyca: Nagłe padnięcia w tuczu
IV. CHOROBY PASOŻYTNICZE
1. Kokcydioza: Prosta w zapobieganiu, trudna w leczeniu
2. Glistnica: Jedna chora świnia to zarobaczone całe stado
3. Świerzb: Świerzb wciąz się zdarza
V. ZATRUCIA
1. Mikotoksykozy: Mikotoksyny - niezakaźny PRRS
VI. PROGRAM SZCZEPIEŃ
1. Trzymaj się programu szczepień