Bałtycki śledź jest łowiony w okresie wiosny (kwiecień, maj) w momencie, gdy jest jeszcze przed tarłem. Ryby umieszczane są w beczkach w specjalnej solankowej zalewie przez kilka tygodni, gdzie w odpowiedniej temperaturze następują procesy fermentacji. Na początku lipca doskonale zakonserwowane śledzie są zamykane w szczelne puszki. Proces kiszenia i fermentacji nadal postępuje, przez co puszki, po pewnym okresie, mogą mieć mocno wypukłe dekle – od naprodukowanych wewnątrz gazów kształtem przypominają piłkę.
Mięso śledzi jest miękkie, delikatne oraz słone. Najlepiej smakuje ze świeżym chlebem, czerwoną cebulką, kwaśną śmietaną, koperkiem lub szczypiorem. Najlepiej pasujące napoje do tego wyjątkowego przysmaku to wódka ale także piwo i mleko - które według Szwedów łagodzi słony smak śledzia.
- Termin przydatności 06/2024