Środek do klarowania win i soków marki Zamojscy
- Środek oparty na bentonicie sodowo-potasowym który ma wysokie właściwości absorbcyjne
- Wiąże w swej strukturze głównie białka oraz inne substancje powodując ich opadanie na dno naczynia
- Stosowany do win białych i różowych.
- Przed zastosowaniem w winach czerwonych zaleca się zrobienie próby na mniejszych ilościach w celu sprawdzenia czy nie odbarwia wina
- Dawkowanie: od 8 do 10 g na 25 l wina
- Zawartość opakowania: szczepy drożdży winiarskich na suszu owocowym
- Gramatura: 10g
Sposób użycia:
- Ustaloną dawkę rozprowadź w wodzie w stosunku 1:5 (środek 1:5 woda) i pozostaw do napęcznienia na 20-24 godzin
- Po upływie zalecanego czasu zlej nadmiar wod
- Do powstałej papki dodaj trochę płynu który ma być klarowany, zamieszaj i wlej do całego nastawu mieszając