Tajski Sos rybny 200ml Asia Kitchen
Najważniejszy składnik kuchni z krajów orientu obok sosu sojowego.
W kuchni azjatyckiej używany jest do wzmocnienia smaku potrawy nie tylko rybnej. Bardzo często używany jest również zamiast soli. Produkuje się go przez osolenie niedużych morskich ryb: sardeli, a następnie prasowanie ich w drewnianych beczkach. Powstały sok jest właśnie sosem rybnym, który stosuje się do dipów, warzyw i poprawiania smaku potraw. Przyprawa rozpowszechniona głównie w Południowo-Wschodniej Azji.
Ma bogaty, półprzezroczysty, czerwono – złoty kolor i jest dodawany do prawie wszystkich orientalnych potraw. Bardzo często używany jako marynata do ryb i mięsa, a także jako przyprawa, zwykle mieszana ze świeżymi papryczkami chilli i sokiem z limonki.
W swoim składzie zawiera jedynie: wodę, ekstrakt z sardeli 32% (anchois 67%, sól), sól.
Wartość odżywcza w 100ml produktu:
- Wartość energetyczna: 1379kJ/333kcal
- Tłuszcz: 28g
- w tym kwasy tłuszczone nasycone: 4,2g
- Węglowodany: 17g
- w tym cukry: 13g
- Białko: 2,2g
- Sól: 6,3g
Sposób przechowywania: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, z dala od słońca.
PRZECHOWYWAC PO OTWARCIU W LODÓWCE