Opis: Sos Hoisin to słodki sos z batatów, pasty sojowej i sezamu. Jest bardzo gęsty a tym samym wydajny. Bardzo smaczny i esencjonalny. Produkt kuchni Hong Kongu/Kantonu.
Przez Chińczyków najczęściej używany do dań z ryżu i makaronu, a także do sajgonek. Idealny do dań smażonych stir-fry, również jako marynata lub sos grillowy. Po usmazeniu tworzy fajną, słodko-słoną glazurę.
Skład: cukier, woda, fermentowana pasta sojowa (woda, sól, soja, mąka pszenna), sól, słodkie ziemniaki, barwnik: E150a; skrobia, czosnek, pasta sezamowa, przyprawy, chili, kwas: E260
Informacja o alergenach: Soja, pszenica, sezam
Wartości odżywcze w 100g:
energia: 956kJ/226kcal
tłuszcz: 1,2g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,2g)
węglowodany: 51,0g (w tym cukry 49,0g)
białko: 1,7g
sól: 6,9g
Sposób przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu
Termin przydatności do spożycia: minimum 6 miesięcy
Kraj pochodzenia: Hong Kong/Chiny