SORBITOL
Nazwa handlowa: SORBITOL PROSZEK, E420,
NR CAS: 50-70-4
Wzór chemiczny: C6H14O6
Gatunek: Spożywczy
Kraj pochodzenia: NIEMCY
Opakowanie: 25kg
Sorbitol (sorbit), C6H8(OH)6 – organiczny związek chemiczny z grupy cukroli, alkohol heksahydroksylowy. Bezbarwna substancja krystaliczna o słodkim smaku, dobrze rozpuszczalna w wodzie. Otrzymywany jest poprzez redukcję glukozy.
Zastosowanie
Stosowany jako dodatek do żywności E420 (m.in. środek słodzący i utrzymujący wilgotność), a także w produkcji detergentów, lakierów, żywic syntetycznych, środków farmaceutycznych i kosmetycznych.
Występowanie w naturze
W naturze występuje w wielu owocach. W większych stężeniach występuje np. w gruszkach, jabłkach, brzoskwiniach, morelach i wiśniach, przy czym w suszonych owocach stężenie jest cztero - pięciokrotnie wyższe niż w świeżych. W małych stężeniach znajduje się w truskawkach, malinach, jagodach, porzeczkach, agreście, cytrusach, bananach, ananasach, kiwi, wyodrębnia się go również z jarzębiny.
Wpływ na zdrowie człowieka
Sorbitol w dużych dawkach ma działanie przeczyszczające, nasila procesy fermentacyjne jelit i przyspiesza ich perystaltykę, co przy nadmiernym jego spożyciu ma niekorzystny wpływ na zdrowie człowieka z zespołem jelita drażliwego, może również powodować powstawanie zaćmy.