Solgar witamina D3 4000 60 kapsułek
Witamina D jest niezmiernie ważna dla funkcjonowania organizmu człowieka. Pomaga w prawidłowym wchłanianiu/wykorzystywaniu wapnia i fosforu, utrzymaniu zdrowych kości, zębów, prawidłowego poziomu wapnia we krwi, funkcjonowaniu mięśni i układu odpornościowego.
Działanie
Poziom witaminy D we krwi jest zależny głównie od ekspozycji skóry na działanie promieni słonecznych, które stymulują organizm do produkcji cholekalcyferolu oraz od jej spożycia wraz z dietą.
W trosce o różne potrzeby zależne od wieku czy pory roku, Solgar oferuje witaminę D w ilości 4000 IU (jednostek międzynarodowych) w formie suplementu diety. Według rekomendacji ekspertów [1] osobom o BMI 30+ kg/m2 (tj. osobom otyłym) dorosłym oraz starszym zaleca się 1 kapsułkę dziennie.
Ważny jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia. Naturalne źródła witaminy D mogą podnieść jej poziom jednak uważane są za nieefektywne dla utrzymania jej rekomendowanego przez ekspertów poziomu przez cały rok. [2]
Witamina D3 4000 IU firmy Solgar została wytworzona z dbałością o wymagania wegetarian i wegan. Nie zawiera więc składników pochodzenia zwierzęcego i jest umieszczona w specjalnej kapsułce roślinnej.
[1] Endokrynol Pol. 2013;64(4):319-27.
[2] J Steroid Biochem Mol Biol. 2018 Jan;175:125-135.
Dawkowanie
1 kapsułka dziennie
- Osoby o BMI 30+ kg/m2 dorosłe oraz starsze 1 kaps. dziennie. Unikać nadmiaru słońca. Nie przekraczać porcji dziennej. Produkt nie jest substytutem zróżnicowanej diety.
- Kobiety w ciąży i karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore powinny przed zażyciem skonsultować się z lekarzem. Nie spożywać innych suplementów z witaminą D.
Skład
- substancja wypełniająca: celuloza mikrokrystaliczna,
- substancje glazurujące: hydroksypropylometyloceluloza, maltodekstryna,
- substancja wypełniająca: etyloceluloza,
- substancja przeciwzbrylająca: sole magnezowe (roślinnych) kwasów tłuszczowych
Produkt bezglutenowy nie zawiera: pszenicy, produktów mlecznych, soi, drożdży, sztucznych substancji przedłużających trwałość, substancji słodzących, aromatów, barwników.