Sojowirówka to urządzenie posiadające 5 funkcji. Choć jego głównym celem jest produkcja mleka sojowego, a także innych mlek roślinnych to bez żadnego problemu przygotujesz w niej również nektar, zupę, kaszkę oraz owsiankę.
MLEKO - możesz je zrobić z ziaren suchych jak i namoczonych, z soi, orzechów, wiórków kokosowych, zbóż, nasion. Czas trwania 30 minut
NEKTAR - czyli inaczej smoothie/koktajl na bazie świeżych owoców. Czas trwania 30 sekund
ZUPA - występująca w formie kremu z drobno zmielonych warzyw. Czas trwania 25 minut
KASZKA - szczególnie przeznaczona dla dzieci. Możesz ją przygotować ze zbóż, owoców, strączków, warzyw, nasion. Czas trwania 30 minut
OWSIANKA - przygotowana z pełnych ziaren zbóż, z dodatkiem owoców, warzyw, orzechów. Czas trwania 30 minut.
JAK DZIAŁA SOJOWIRÓWKA
1. Po wsypaniu miarki ziarna (ok. 85 g), dolaniu wody (1,3 l) oraz ewentualnie przypraw, zawartość jest podgrzewana przy pomocy grzałki w podstawie komory Sojowirówki.
2. Ziarno pęcznieje, mięknie. Następnie Sojowirówka uruchamia swój nóż (blender). Ziarno jest naprzemiennie podgrzewane i miksowane.
3. Niestrawialne składniki soi zostają wygotowane, a mleko oddziela się od składników stałych, można wtedy poczuć intensywny zapach świeżego mleka roślinnego.
4. Po 30 minutach urządzenie sygnalizuje koniec pracy. Po odłączeniu Sojowirówki od zasilania, gotowe mleko przelewamy przez sitko do pojemnika
5. Okara, czyli papka zatrzymana przez sitko może być użyta do przygotowania naleśników, kotletów, pasztetu, pieczenia ciasteczek. Nic się nie marnuje.