Śmietanka kokosowa w puszce marki Real Thai to niezbędny produkt w kuchni azjatyckiej, gdzie stanowi bazę do wielu zup i sosów. Produkowana jest ze świeżych i najlepszych kokosów uprawianych w naturalnym środowisku. Uzyskiwane jest poprzez pierwsze wyciśnięcie płynu ze zmielonego miąższu kokosa. Im większa zawartość tłuszczu, tym lepsza jakość produktu. Idealnie nadaje się do wykonania domowej roboty wegańskich lodów oraz aromatycznych deserów. Zawiera mniej wody, niż mleczko kokosowe. Posiada konsystencję śmietany.
Śmietanka kokosowa to produkt, który z powodzeniem może zastąpić tradycyjną śmietanę. Uzyskiwana jest z miąższu orzechów kokosowych, które są skarbnicą witamin i minerałów. Stanowi zbilansowany produkt odżywczy o wielu właściwościach prozdrowotnych i niesamowitych walorach smakowych.
Składniki:
- Ekstrakt kokosowy 95%
- Woda
- Emulgator: 435
W 100 ml produktu:
- energia: 886 kJ / 215 kcal
- tłuszcz: 21 g w tym kwasy nasycone: 20 g
- węglowodany: 4,8 g w tym cukry: 1,9 g
- białko: 1,6 g
- sól: 0,03 g
Śmietanka kokosowa wydaje się być stworzona do deserów. Wysoka zawartość tłuszczu sprawia, że śmietanka jest bardzo kremowa. Świetnie się sprawdza w typowych daniach azjatyckich, zupach i deserach. Sprawdza się również jako aromatyczny dodatek do ciast, kawy, naleśników, koktajli czy shaków. Nada bogatego smaku drinkom i napojom orzeźwiającym. Dodając wody do naszej śmietany otrzymamy mleko kokosowe
Przechowywanie: Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. Po otwarciu przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 2 dni.
Producent: Thai Tan Foods International Co., Ltd.
Kraj pochodzenia: Tajlandia
Termin przydatności do spożycia: 30/01/2026
Zupa krem z zielonego groszku ze śmietanką kokosową
Składniki:
- 400 g mrożonego groszku
- Ziemniak
- 60-80 g śmietanki kokosowej Real Thai
- Pół czerwonej cebuli
- Kilka listków świeżej mięty lub mięta suszona
- Sól, pieprz
- Woda lub bulion warzywny
Przygotowanie:
Cebulę posiekać i zeszklić na oleju. Wrzucić pokrojonego w małe kawałki ziemniaka i podsmażyć chwilę. Wrzucić groszek i zalać gorącym bulionem lub wodą. Gotować aż kawałki ziemniaka będą miękkie
Dorzucić listki mięty i zblendować na gładki krem
Dodać śmietankę, doprawić solą i pieprzem