Skorzonera plantiCo 2g
Częścią jadalną są długie korzenie (25-30cm) o czarnej skórce. W smaku przypominają szparagi. Skorzonera jest cennym warzywem ze względu na składniki odżywcze. Zawiera inulinę – węglowodan polecany w diecie cukrzycowej. Najczęściej przyrządza się skorzonerę z wody (jak kalafior). Podawana jest także razem z sosami, można ją smażyć w cieście. Korzenie najlepiej zbierać jesienią, bo wtedy mają wysokość jakość i zawierają największa ilość składników odżywczych. Nie przemarzają w zimie. Wymaga żyznej gleby, głęboko uprawianej ze względu na długość korzeni, o obojętnym odczynie oraz słonecznego stanowiska. Aby korzenie były delikatne w smaku, w okresie wzrostu skorzonerę należy podlewać. Nieuszkodzone korzenie zimą można przechowywać w wilgotnym piasku.
UWAGA: Wysyłka nasion listem zwykłym na odpowiedzialność kupującego.
Odbiór osobisty możliwy w Krakowie również na ul. Zdunów 18B w kolejnym dniu roboczym.
Zapraszamy do zakupu!