Siemię lniane złote 1 kg Makar
Siemię lniane to nasiona lnu zwyczajnego (Linum usitatissimum).
Siemię lniane znane jest od wieków. W ostatnich czasach nastąpił prawdziwy renesans stosowania nasion lnu i wykorzystania ich prozdrowotnych właściwości.
Składniki siemienia lnianego złotego i właściwości zdrowotne
W składzie siemienia lnianego znajdziemy wit. z grupy B, trochę E i K, pewne ilości wapnia, magnezu (odpowiedzialne za zdrowe kości i szereg procesów biochemicznych organizmu), fosforu, potasu (kontrolującego ciśnienie tętnicze krwi), ale też cynku (nadającego skórze i włosom pięknego wyglądu) czy żelaza.
Zawierają natomiast dużo błonnika, w tym rozpuszczalnego o właściwościach żelujących, pomagającego we właściwym rozwoju flory jelitowej. Błonnik nierozpuszczalny wraz ze spożyciem większej ilości wody pomaga w walce z zaparciami.
Mają dużo kwasów Omega-3 np. kwas ALA (alfa-liponowy), które to m.in. dbają o zdrowie układu krążenia, zmniejszając ryzyko powstania miażdżycy, poprawiają pracę mózgu, mają działanie antyzapalne (zwłaszcza dla jelit), ochronne dla śluzówki żołądka.
Polifenole w siemieniu lnianym
Mają najwięcej spośród innych nasion tzw. lignanów (fitoestrogenów) z grupy polifenoli, związków o bardzo silnym działaniu antyoksydacyjnym. A te regulują gospodarkę hormonalną, są pomocne w walce z rakiem prostaty, jajników, jelita grubego, piersi u kobiet, w walce z osteoporozą, cholesterolem LDL, w walce ze zbyt wysokim ciśnieniem tętniczym, z cukrzycą typu II, itp.
Wartość odżywcza i energetyczna 100g siemienia lnianego złotego (wg USDA)
Wartość energetyczna 528 kcal.
Węglowodany 28.6g, tłuszcze 42g (w tym nasycone ok. 3.7g), białko 18.3g, błonnik 27.2g.
Minerały: magnez 386mg, wapń 257mg, fosfor 643mg, potas 815mg, żelazo 5.7mg, cynk 4.3mg, sód 28.6mg.
Witaminy: K 4.3 µg, E 0.3mg, B1 1.6mg, B3 3.1mg, B9 85.7 µg.
Wykorzystanie nasion siemienia lnianego
Siemię lniane wykorzystuje się jako dodatek do musli, jogurtu, sałatek, koktajli, zup, chleba i innych wypieków. Najlepiej ziarna lnu namoczyć dla napęcznienia przez kilka godzin przed zjedzeniem. Można też je mielić tuż przed spożyciem, by nie dopuścić do utleniania tłuszczów korzystnych dla organizmu.