Sharena sol – kolorowa sól, która zadziwi bogactwem smaków i zapachów
Czym jest sharena sol nazywana również szarena sol? To bałkańska przyprawa łącząca w sobie tradycyjną, nieodzowną w każdej kuchni sól z ziołami i warzywami, tworzącymi razem wielobarwną mieszankę. Stąd także jej polska nazwa – kolorowa sól.
Oparta na popularnej czubrycy, czyli połączeniu cząbru z papryką i innymi składnikami jest idealna do marynat, jednogarnkowych dań, mięs i warzyw. Kompozycja ta jest wyraźnie ziołowa i dosyć pikantna ze względu na obecność w niej pieprzu, ale ten smak nie dominuje całkowicie nad przygotowywanymi potrawami.
Sól kamienna zastąpiona została w tej mieszance morską, aby było jeszcze smaczniej. W porównaniu do tradycyjnej soli jest ona bowiem bardziej słona co sprawia, że w celu uzyskania pożądanego smaku dania można dodać jej mniej ograniczając zarazem spożycie soli.
Dlaczego warto sięgnąć po tą mieszankę?
Sharena sol jest wolna od sztucznych barwników, wzmacniaczy smaku czy środków konserwujących. Ponadto mieszanka ta zawiera bardzo niewielką ilość samej soli, która stanowi zaledwie 10% jej składu. Przyprawę dopełniają suszone zioła oraz warzywa, które w naturalny sposób wzbogacą smak dań.
Do jakich potraw pasuje szarena sol?
Ta jedyna w swoim rodzaju przyprawa zmieni smak marynat i wszelkich mięsnych dań. Pasuje do tłustych kąsków, gulaszy, żeberek czy pieczeni, jak również do jednogarnkowych, bogatych w składniki dań. Kolorowa sól komponuje się świetnie z potrawami, które chętnie spożywamy w zimne dni, szukając rozgrzewającej ostrości. Warto wypróbować ją również w pikantnym sosie na bazie jogurtu lub kefiru, który możemy dodać np. do placków ziemniaczanych albo drobnych wytrawnych przekąsek.
Sposób użycia
Szarena sol nadaje się do stosowania zarówno w trakcie gotowania i pieczenia, jak i w charakterze posypki. Gdy chcesz uzyskać naprawdę mocno aromatyczne i ostre mięso, zamarynuj je w mieszance przypraw na kilka godzin przed podaniem.
Sól wysyłana jest w opakowaniu typu "doypack" ze struną, a to pozwala na zachowanie długiej świeżości.
Opakowanie jest trwałe i można je wielokrotnie otwierać i zamykać.
* Warto pamiętać, że tylko zdrowy tryb życia i zrównoważony sposób odżywiania zapewniają prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
* W zakładzie pakowane są również: sezam, gorczyca, seler, produkty zawierające gluten, różne orzechy.
Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
* Produkt należy przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
* UWAGA - zdjęcie / wizualizacja produktu może odbiegać od aktualnego wyglądu.