Appenzeller AOC Gold Label dojrzewający 5 miesięcy możemy śmiało nazwać jednym z najbardziej rozpoznawalnych szwajcarskich serów. Tradycja jego wytwarzania sięga ponad 700 lat. Surowe mleko z którego produkowany jest nasz szwajcarski ser pochodzi od krów pochodzących z malowniczego regionu pomiędzy jeziorem Bodeńskim, a masywem Säntis. Ściśle określony region produkcji gwarantuje wyjątkowość tego aromatycznego sera. Appenzeller może być produkowany tylko i wyłącznie w kantonach Appenzell, w niektórych częściach kantonów St. Gallen i Turgowia. Jak również należy nadmienić ser ten produkowany wyłącznie zgodnie z tradycyjną recepturą.
Swój niepowtarzalny smak zawdzięcza troskliwej pielęgnacji, z jaką otacza się w pierwszych miesiącach dojrzewania, kiedy zanurza się ją w słynnej ziołowej solance. Nigdzie indziej na świecie tajemnica rzemiosła nie jest tak dobrze zachowana jak w idyllicznej krainie Appenzellerland. Specyficzny stempel na spodniej stronie prawdziwych form Appenzeller to gwarancja produktu najwyższej jakości.
Ser Appenzeller idealnie komponuje się z białymi winami takimi jak np. Alzacki Riesling czy Sylvaner. Jeśli ktoś jednak woli czerwone wina to polecamy owocowe Pinot Noir również z Alzacji.
Ser pakujemy w kawałku.
Informacje dotyczące pakowania - w przypadku wysokich temperatur produkty zabezpieczamy wkładami chłodzącymi lub suchym lodem. W okresie zimowym zamówienia wysyłane są bez wkładu.
Waga sera może się różnić około 5-10 % - na korzyść klienta :) Sery kroimy w dniu realizacji zamówienia aby jakość i świeżość była jak najwyższa, w związku z czym gramatura może się delikatnie różnić.
Zapraszamy również do zapoznania się z opiniami o Naszym sklepie w wizytówce Google : Deska Serów Gdańsk :)