Sante Skarby Ziemi Nasiona Chia 250 g
Skarby Ziemi od Sante to produkty należące do tzw. superfoods, nazywane też niekiedy superżywnością. Znajdziesz tu naturalne i nieprzetworzone produkty, które są bogatym źródłem wartościowych składników odżywczych.
Dostarczają więcej cennych składników niż niejeden suplement i ułatwiają uzupełnienie niedoborów pokarmowych. Składniki odżywcze zawarte w produktach zaliczanych do superfoods mają potwierdzony naukowo korzystny wpływ na zdrowie.
Wśród Skarbów Ziemi znajdziesz produkty z różnych części świata.
Poznaj wszystkie Skarby Ziemi od Sante i korzystaj z ich dobroczynnego wpływu na zdrowie!
Chia to nasiona szałwii hiszpańskiej, jednej z najstarszych roślin uprawnych. Cenili ją Inkowie i Aztekowie, Indianie nazywali „pokarmem biegaczy” lub „cudownym ziarnem”. Nasiona chia są powszechnie cenione za swoje unikalne właściwości.
Odznaczają się wysoką zawartością błonnika oraz wysoką zawartością kwasów tłuszczowych omega‑3, tłuszczów wielonienasyconych i tłuszczów nienasyconych. Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Kwas oleinowy jest tłuszczem nienasyconym. Kwas alfa‑linolenowy (ALA) z rodziny omega‑3 pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. To korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 2 g ALA dziennie*.
Nasiona chia są naturalnym źródłem wartościowego białka, polecane są wegetarianom, osobom aktywnym fizycznie, kulturystom. Mają naturalnie niską zawartość cukru i naturalnie nie zawierają soli.
Odznaczają się wysoką zawartością składników mineralnych: wapnia, potasu, magnezu, żelaza i fosforu. Fosfor przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego*.
Nasiona chia można spożywać bezpośrednio w całości, zmielone na proszek lub w formie puddingu (po namoczeniu w wodzie, mleku, napojach roślinnych w proporcji: 1 łyżka nasion na 4‑6 łyżeczek płynu). Można je stosować jako dodatek do pieczywa i ciast, zup, gulaszów, bigosu, potraw warzywnych, sałatek, produktów śniadaniowych (owsianki, musli, granoli) i mlecznych (jogurtu, kefiru), koktajli owocowych (na bazie mleka lub napojów roślinnych).