Ryż do Sushi marki Hangiri to ryż klejący typu Japonica, idealnie nadający się do przyrządzania sushi i innych japońskich, czy też dalekowschodnich potraw. Hangiri jest ryżem okrągłoziarnistym (short grain) wyprodukowanym we Włoszech. Rośnie w dolinie Padu i jest obecnie najbardziej polecaną do sushi odmianą ryżu, uprawianą w tym rejonie. Ceniony przez kucharzy ze względu na swoje właściwości organoleptyczne (właściwości rozpoznawane bezpośrednio za pomocą zmysłów), które sprawią, że każde danie nabierze wyjątkowego charakteru. Dzięki jego kleistości możemy go wykorzystywać nie tylko do najpopularniejszego w Polsce sushi, lecz również do większości potraw, do których spożywania używa się pałeczek. Stworzenie pysznego Sushi nie jest proste, ryż musi posiadać odpowiednią konsystencję - zapewnia to właśnie ten produkt. Polecamy go również do zup, sałatek i jako składnik farszów, a także jako składnik wielu potraw kuchni orientalnej.
Należy pamiętać, że ryż to nie tylko składnik potraw wytrawnych, lecz również tych przyrządzanych na słodko. Ryże kleiste świetnie nadają się do tworzenia deserów np. japońskiego mochi czy tajskiego khao laam.
Składniki:
- Ryż okrągłoziarnisty z odmiany Hangiri 100%
W 100 g produktu:
- energia: 1481 kJ / 349 kcal
- tłuszcz: 0,5 g w tym kwasy nasycone: 0,2 g
- węglowodany: 79 g w tym cukry: 0,2 g
- białko: 6,5 g
- sól: 0,01 g
Sposób przygotowania ryżu do sushi:
Ryż nie moczony: Stosunek ryżu do wody: 1:1,4
Ryż moczony przez 30 min: stosunek ryżu do wody: 1:1
- Jeśli ryż gotujemy w zwykłym garnku to należy przykryć go pokrywką, zagotować na dużym ogniu a następnie zmniejszyć płomień do minimum i gotować 15-20 minut. Po tym czasie - gdy ryż wchłonie całą wodę - należy wyłączyć ogień i pozostawić pod przykryciem na następne 10 minut. Przygotowanie ryżu do sushi to jedna z najważniejszych czynności. Dla ułatwienia gotowania polecamy garnek do gotowania ryżu. Garnek mogą Państwo zakupić tutaj
- Ryż przekładamy do miski, najlepiej drewnianej. Dodajemy zaprawę z octu ryżowego - 2 łyżki zaprawy (30ml) na 2 szklanki ugotowanego ryżu (ok.500ml) co odpowiada 1 szklance surowego ryżu.
Nigiri Sushi z Krewetek
Składniki:
- krewetki tygrysie
- ryż do sushi:
1 szklanka ryżu do sushi Hangiri
3 łyżki octu ryżowego
1 łyżka białego cukru
1 łyżeczka soli
- patyczki do szaszłyków
Przygotowanie:
Przygotowujemy ryż do sushi według przepisu wyżej.
Następnie przygotowujemy zaprawę octową. Do średniego rondla wlewamy ocet ryżowy, łyżeczkę soli oraz łyżkę cukru. Całość podgrzewamy mieszając, do czasu, aż cukier się rozpuści, po czym odstawiamy na bok do wystygnięcia. Po upływie 15 minut, wyłączamy ogień i odstawiamy ryż pod przykryciem, do wystygnięcia na 10 minut. Po 10 minutach, ryż przekładamy do miski, rozprowadzamy go równomiernie, a następnie polewamy wcześniej przygotowaną zaprawą octową. Całość mieszamy, po czym chłodzimy wachlując. Tak przygotowany ryż jest gotowy do użycia w sushi.
Krewetkom odrywamy głowy, delikatnie je wyprostowujemy i i nabijać na patyczki do szaszłyków. Zagotowujemy wodę, solimy, po czym wkładamy do gotującej się wody nabite na patyczki krewetki i gotujemy 5 minut. Po wyjęciu z garnka krewetki wkładamy do zimnej wody. Ściągamy pancerzyki z krewetek oprócz ogonków, nacinamy delikatnie od spodu wzdłuż, uważając, aby nie przeciąć ich całkiem na pół, oczyszczamy i płuczemy - jeżeli są jakieś brudy.
Z ryżu formujemy wałeczki i nakładamy na niego krewetkę.