Rillettes z dorsza z pieprzem syczuańskim 130g La Belle-Iloise
Rillettes (wym. ri-lets, fr. ri-jet) to smarowidła mięsne podobne do pasztetu. Są produkowane z różnych rodzajów mięs i ryb. Rillettes używa się do smarowania chleba lub tostów i podaje się je w temperaturze pokojowej.
Nasiona gorczycy, zrumieniona i wędzona cebula podkreślają smak ryby. Skórka cytryny odświeża całość, a owocowy smak pieprzu syczuańskiego daje na koniec słodką i pikantną nutę.
WŁASNOŚCI
- Masa netto: 130 g.
- Skład: Filety z dorsza czarnego (54%), woda, oliwa extra virgin, cebula, żółtko jaja, musztarda (woda, nasiona gorczycy, ocet alkoholowy, sól, przeciwutleniacz: wodorosiarczyn sodu, zakwaszacz: kwasowy cytrynowy), skrobia z manioku, sok z cytryny, otarta skórka z cytryny, prażona cebula, przyprawy, ekstrakt drożdżowy, składniki aromatyczne, pieprz syczuański (0,09%).
- Marka: La Belle-Iloise (Francja).
- Po otwarciu: Rozsmarować na pieczywie.
- Info: do kanapek / do tostów
- Najlepiej spożyć przed: 10.06.2024. Po tym dniu zawartość nadal nadaje się do spożycia, jedynie walory smakowe mogą być nieco zmienione.
LA BELLE-ILOISE
La Belle-Iloise to francuskie rodzinne przedsiębiorstwo założone w 1932 roku przez Georgesa Hillieta, a dziś zarządzane przez jego wnuczkę Caroline Hilliet Le Branchu. To producent specjalizujący się w najwyższej jakości produktach z sardynek, tuńczyka i makreli. Produkcja konserw zlokalizowana jest w Quiberon, niedaleko portu rybackiego, historycznego centrum połowu sardynek. Wykorzystywane są tylko starannie wyselekcjonowane świeże ryby. Są one obrabiane ręcznie w tradycyjny sposób. La Belle-Iloise jest posiadaczem etykiety Enseigne Responsable [Odpowiedzialna Firma], co świadczy o zaangażowaniu w zrównoważone praktyki biznesowe. Etykieta ta, zgodna z normą ISO 26000 oraz Celami Zrównoważonego Rozwoju ONZ, ocenia marki detaliczne w sposób holistyczny, od produkcji produktów po ich dystrybucję. Dzięki tej akredytacji, La Belle-Iloise demonstruje swoje pozytywne działania na rzecz społeczności i środowiska naturalnego, jednocześnie utrzymując wysoką jakość oferowanych produktów.
DIETA
- Wartości odżywcze (na 100g): wartość energetyczna 798 kj / 192 kcal, tłuszcz 13,3 g, (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 2,17 g), węglowodany 3 g, (w tym cukry 0,5 g), białko 14,6 g, sól 1 g.
- Zdrowie: Wysoka zawartość białka.
EKOLOGIA
- Pakowanie i wysyłka. Stosujemy materiały przyjazne środowisku. Używamy kartonów biodegradowalnych. Jako wypełniacz stosujemy materiał pochodzenia roślinnego (Skropak). Paragony drukujemy na papierze bezfenolowym. Do zaklejania przesyłek używamy taśm z papieru kraft, które podlegają recyklingowi, z klejem na bazie kauczuku. Aplikowane przez nas etykiety są łatwo odlepne, kartony można zatem wykorzystać ponownie.
- Zero śmieci. Puszki doskonale nadają się do hodowania roślin. Wystarczy zrobić w dnie kilka dziurek do odpływu nadmiaru wody, nasypać ziemi, zasadzić nasiona i podlewać od czasu do czasu. W wyższych puszkach bardzo dobrze sprawdzają się: bazylia, mięta, rukola, rozmaryn, majeranek czy tymianek, w niższych: rzeżucha czy koperek.
PROFITY
- Przechowywanie. Puszki z rybami i owocami morza są łatwe do przechowywania. Nie wymagają lodówki ani zamrażarki. Oszczędza to energię, redukuje koszty i negatywny wpływ na środowisko naturalne. Puszki mogą być przechowywane przez długi czas, mierzony w latach. Nawet po upłynięciu zalecanego terminu spożycia, produkt jest nadal zdrowy i może być jedzony bez żadnego ryzyka.
- Bezproblemowość. Ryby i owoce morza z puszek są gotowe do konsumpcji bezpośrednio po otwarciu. Nie wymagają obróbki termicznej. Mogą być zarówno podstawą do przyrządzania nieskomplikowanych dań czy być składnikiem wykwintnych potraw.