Quinoa, czyli komosa ryżowa pochodzi z Ameryki Południowej. Zaliczana jest do grupy pseudozbóż – czyli ziaren niebędących zbożami, ale zawierających dużą ilość skrobi. Z powodzeniem zastępuje tradycyjne kasze lub makarony. Doskonale sprawdza się jako składnik zup oraz dodatek do warzyw, sosów, wypieków, a także deserów.
Quinoa czerwona, a także i czarna – praktycznie nie pęcznieje podczas gotowania, zachowuje twardość i chrupkość. Te dwa typy komosy świetnie nadają się jako dodatek do sałatek, zup, jogurtów. Są bardzo dekoracyjne, mogą być pysznym wykończeniem dania. Gotuje się je ok 20 minut, też można zostawić aby chwilę odpoczęły pod przykryciem.
SKŁADNIKI quinoa czerwona (komosa ryżowa)* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 1489 kJ / 353 kcal
Tłuszcz - 6,1 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,7 g
Węglowodany - 57 g, w tym cukry - 1,3 g
Białko - 14 g
Sól - 0 g
INFORMACJA ALERGENNA Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję.
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.