Quinoa, czyli komosa ryżowa pochodzi z Ameryki Południowej. Zaliczana jest do grupy pseudozbóż – czyli ziaren niebędących zbożami, ale zawierających dużą ilość skrobi. Z powodzeniem zastępuje tradycyjne kasze lub makarony. Doskonale sprawdza się jako składnik zup oraz dodatek do warzyw, sosów, wypieków, a także deserów.
Przede wszystkim jest źródłem wysokiej jakości białka roślinnego. Zawiera ono komplet aminokwasów, które powinny być przyjmowane wraz z pożywieniem. Zawarta w niej lizyna pomaga w budowie chrząstek, a jest rzadko spotykana w produktach roślinnych – dlatego komosa jest polecana osobom na diecie wegetariańskiej i wegańskiej.
Quinoa czerwona, a także i czarna – praktycznie nie pęcznieje podczas gotowania, zachowuje twardość i chrupkość. Te dwa typy komosy świetnie nadają się jako dodatek do sałatek, zup, jogurtów. Są bardzo dekoracyjne, mogą być pysznym wykończeniem dania. Gotuje się je ok 20 minut, też można zostawić aby chwilę odpoczęły pod przykryciem.
SKŁADNIKI quinoa czerwona (komosa ryżowa)* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 1489 kJ / 353 kcal
Tłuszcz - 6,1 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,7 g
Węglowodany - 57 g, w tym cukry - 1,3 g
Białko - 14 g
Sól - 0 g
INFORMACJA ALERGENNA Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję.
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Kraj pochodzenia składników: Peru