Kontakt |
E-mail: info@agroswiat.pl Telefony: 22 226-67-76
512-223-991 500-45-4567 Fax.: 22-434-60-68
|
|
|
Formy płatności |
Tradycyjny przelew na konto Płacę z Allegro Płatność
przy odbiorze
Książki wysyłamy: Pocztą Polską Kurierem Opek
|
|
|
|
Nasze konta: |
72114020040000320239495364
50102055581111151500300071
|
|
|
|
Koszt wysyłki |
Bez względu na ilość zamówionych tytułów koszt wysyłki doliczany jest
jednokrotnie i zależy od wagi książek. |
|
|
|
|
|
Tytuł |
Przechowalnictwo warzyw i ziemniaka |
Autor |
F. Adamicki, Z. Czerla |
Rok wydania |
2002 |
Liczba stron |
324 |
Wymiary |
170x240mm |
Okładka |
miękka |
ISBN |
83-09-01766-9 |
Podstawowym
zadaniem przechowalnictwa warzyw jest ograniczenie strat ilościowych i
jakościowych powstających od momentu zbioru aż do ich spożycia. Zebrane
warzywa są nadal żywymi organizmami, w których zachodzą różnorodne
procesy życiowe i zmiany związane z ich dojrzewaniem i starzeniem.
Zachodzących w nich zmian fizjologicznych i fizycznych nie można
całkowicie zahamować, a jedynie maksymalnie ograniczyć. Zachowanie przez
jak najdłuższy okres wysokiej jakości i wartości biologicznej warzyw
jest głównym celem przechowalnictwa. Cel ten można osiągnąć
przeznaczając do przechowywania warzywa o najwyższej jakości, tj.
specjalnie w tym celu uprawiane, jak również zapewniając optymalne
warunki podczas całego okresu składowania. Przechowalnictwo pozwala na
równomierne zaopatrzenie rynku w świeże warzywa w ciągu całego roku,
przyczynia się do stabilizacji cen, wzrostu produkcji i zwiększenia
eksportu. Pomimo dużego postępu technologicznego i technicznego w
warzywnictwie, pozbiorcze straty są nadal wysokie i wynoszą od 15 do
40%. Obniżenie strat jest możliwe dzięki unowocześnieniu technologii i
techniki stosowanej obecnie w przechowalnictwie warzyw, co wymaga jednak
dużych nakładów inwestycyjnych. Spożywane warzywa są głównym źródłem
naturalnych witamin, soli mineralnych, błonnika, cukrów, białek i tylko
nieznacznych ilości energii. Zawierają ponadto substancje biologicznie
aktywne niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu ludzkiego. W
ostatnich latach stwierdzono, że zawarte w niektórych gatunkach warzyw
specyficzne związki mają działanie antyrakowe, przeciwdziałają chorobie
wieńcowej serca, obniżają ciśnienie tętnicze krwi i zawartość
szkodliwego cholesterolu. Coraz częściej pojawiają się apele ze strony
świata medycznego o konieczności zwiększenia spożycia warzyw jako
niezbędnego warunku dla zachowania zdrowia. Należy podkreślić, że
korzystne oddziaływanie na organizm uzyskuje się jedynie przy regularnym
codziennym spożywaniu różnych gatunków warzyw. Dotychczasowe spożycie
warzyw w kraju wynosi od 100 do 120 kg na osobę i jest znacznie niższe i
mniej różnorodne niż w niektórych krajach europejskich, gdzie przekracza
nawet 180 kg. W książce zostały omówione zmiany fizjologiczne zachodzące
po zbiorze, podstawowe czynniki agrotechniczne wpływające na jakość i
trwałość przechowalniczą warzyw, optymalne warunki przechowania
poszczególnych gatunków, stosowane powszechnie w praktyce dotychczasowe
tradycyjne sposoby przechowywania warzyw oraz nowe technologie
znajdujące coraz szersze zastosowanie w kraju. Ponadto przedstawiono
szczegółowo technologię długotrwałego przechowywania i krótkotrwałego
składowania najważniejszych gatunków warzyw. W książce zostały omówione
również najnowsze osiągnięcia z zakresu pozbiorczej fizjologii i
technologii przechowywania warzyw na podstawie własnych prac badawczych
oraz wielu innych autorów. Mam nadzieję, że przedstawione opracowanie
będzie przydatne dla studentów szkół wyższych do realizacji programu z
zakresu Przechowalnictwa Produktów Roślinnych, uczniów szkół
ogrodniczych oraz dla producentów uprawiających warzywa z przeznaczeniem
do krótkotrwałego jak i długotrwałego przechowywania, specjalistów z
zakresu obrotu i handlu, projektantów przechowalni i chłodni warzyw oraz
wszystkich tych czytelników, którzy chcą pogłębić swą wiedzę z zakresu
pozbiorczej fizjologii i technologii przechowywania oraz bliżej zapoznać
się z problematyką przechowalnictwa warzyw.
tematyka_ogr_rosl
|
|
|
|