Jesteśmy producentem olejów tłoczonych na zimno.
Zawsze Świeży. Nasz olej nie stoi na półce tylko wytwarzamy go na bieżąco.
Nasze oleje przechodzą badania laboratoryjne by potwierdzać autentyczność oraz najwyższą jakość naszych Olejów. Na zdjęciu fragment z badania laboratoryjnego. Na życzenie udostępniamy pełny raport.
NASZ OLEJ JEST BARDZO SMACZNY GDYŻ TŁOCZYMY GO Z NAJDROŻSZYCH I NAJLEPSZYCH PESTEK Z DYNI
Czym wyróżnia się nasz olej z pestek dyni
- Nasz Olej z dyni produkowany w naszej własnej rodzinnej olejarni Spichlerz-Zdrowia to
prawdziwy 100% naturalnie tłoczony olej na zimno.
- Nierafinowany. niefiltrowany. bez domieszek. bez konserwantów. bez obróbki termicznej.
- Do tłoczenia używamy pestek dyni z najlepszych upraw.
- Dzięki tłoczeniu w temperaturze 35 stopni wszystkie właściwości są zachowane.
- Nasze Oleje tłoczymy codziennie dlatego nasz olej jest świeży.
- Osad w butelce jest zjawiskiem naturalnym. świadczącym o prawdziwej produkcji naturalnej.
Skład: 100% olej tłoczony na zimno z pestek Dyni
Kraj pochodzenia ziarna: Polska/Chiny
Olej z pestek Dyni polecamy wszystkim osobom:
- chcącym poprawić ogólny stan zdrowia
- mającym problemy z prostatą
- mającym problem z pasożytami
- cierpiącym na niedobór witamin: A, E i C
- Chcącym przyswoić więcej: żelaza, potasu, wapnia, magnezu, jodu, fluoru, sodu, cynku, fosforu i selenu.
Historia oleju z pestek dyni:
W większości olej z pestek dyni pochodzi ze Styrii w Austrii, ale także z obu Ameryk, gdzie odnotowuje się uprawę dyni na większą skalę. Podczas uprawy dyni, bardzo popularnej jako warzywo dekoracyjne, ale także jako baza do różnych zup, soków i przecierów, produktem ubocznym stają się nasiona dyni, których każda dynia zawiera spore ilości. Pestki te kryją w sobie duże ilości wielonienasyconych tłuszczy. Stanowią bardzo dobre źródło tłuszczy roślinnych, są świetnym dodatkiem do wszelkich potraw, ale również pyszną i zdrową przekąską. Z pestek dyni pozyskuje się wartościowy olej dyniowy, idealny do spożywania na zimno.
Właściwości oleju z pestek dyni:
Olej z pestek dyni wyróżnia się na tle innych olejów wyglądem, smakiem, zapachem i właściwościami. Ma jasnozieloną barwę z domieszką pomarańczowego koloru, aż do ciemnozielonej z czerwoną poświatą. Wyjątkowe zabarwienie olej z pestek dyni zawdzięcza obecności zielonych chlorofili i pomarańczowo-czerwonych karotenoidów. W smaku olej z dyni jest łagodny, aromatyczny, czasem lekko orzechowy.
Ponad to Olej z pestek dyni zawiera:
fitosterole: sitosterol i sigmastendion,
skwalen,
związki fenolowe: kwas syryngowy, felurowy i kawowy,
karotenoidy: zeaksantyna, beta-karoten, luteina i kryptoksantyna,
składniki mineralne: selen, potas, cynk.
Przechowywanie Oleju z pestek dyni
Ze względu na wysoką zawartości kwasów tłuszczowych, które zwykle szybko się utleniają. Olej z pestek dyni należy przechowywać w ciemnej butelce, w suchym, chłodnym i ciemnym pomieszczeniu.
Temperatura przechowywania nie powinna przekraczać 20 stopni C. Mimo to, dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy (głównie witaminy E), olej może być przechowywany w szczelnym opakowaniu nawet do 3 miesięcy.
Wartość odżywcza produktu W 100 g
Wartość energetyczna
3668 kJ/ 892 kcal
Tłuszcz:
w tym kwasy tłuszczowe 100g
-nasycone 17.5g
-jednonienasycone kwasy
-tłuszczowe 34.7g
-wielonienasycone kwasy
- trans - <0.1
tłuszczowe 47.6g
Węglowodany w tym cukry 0 g
Błonnik 0 g
Białko 0 g
Sól 0 g