Prasa do serów duża, drewno: sosna
Drewniana prasa do serów z dźwignią do użytku domowego i półprofesjonalnego.
Polska produkcja, wysokiej jakości drewno sosnowe. Dodatkowa podstawa stabilizująca. Przy używaniu większych obciążeń, stabilizuje konstrukcję, by się nie przewróciła na stronę dźwigni.
Materiał: SOSNA - dobre właściwości drewna, lżejsza konstrukcja, niższa cena.
Nasze prasy zaimpregnowane są specjalistycznym stolarskim olejem lnianym, który przeznaczony jest do drewnianych elementów mających kontakt z żywnością. Konserwuje drewno, zapobiega nadmiernemu brudzeniu się prasy, ułatwia ściekanie serwatki i czyszczenie.
Wymiary:
Podstawa 60 x 33 cm, wysokość 65 cm.
Do form serowarskich o średnicy maksimum 25,5 cm.
Efekt dźwigni powoduje zwiększenie nacisku o wartość 3,2 raza.
Przykład:
Zawieszenie na ramieniu ciężaru 0,5 kg powoduje nacisk na formę (ser) o sile około 1,6 kg.
Zawieszenie na ramieniu ciężaru 1 kg powoduje nacisk na formę (ser) o sile około 3,2 kg.
Zawieszenie na ramieniu ciężaru 2 kg powoduje nacisk na formę (ser) o sile około 6,4 kg.
I tak dalej...
Uwaga! W internecie pojawiły się tanie, malutkie praski. Przestrzegamy przed ich zakupem. Mieszczą się do nich tylko malutkie formy, poza tym nie posiadają podstawy stabilizującej, co powoduje się ich przewracanie na bok pod nieco większym obciążeniem!
Nasze prasy pozbawione są tych wad.
Dlaczego prasa dźwigniowa a nie dokręcana?
W praktyce prasa dokręcana jest bezużyteczna. Nie mamy takich w sprzedaży.
1. Pod wpływem nacisku, serwatka wypływa, a ciśnienie w formie maleje. Z tego powodu prasa śrubowa wymaga dokręcenia śruby co kilka minut. Wyobrażasz sobie 12-godzinne prasowanie z dokręcaniem co chwile śruby...?
2. Skąd wiemy, jaki nacisk generujemy na formę? Zbyt duży nacisk może spowodować zakleszczenie się serwatki i efekt odwrotny do zamierzonego!
Nasze prasy dźwigniowe pozbawione są tych dwóch podstawowych wad. Konstrukcja dźwigniowa sprawia, że nacisk jest jednolity przez cały proces prasowania - ramię powoli opada wraz ze zmniejszaniem objętości sera, generując ciągle taki sam - odpowiedni nacisk.
Ponadto nacisk generowany na formę można w łatwy sposób policzyć. Prasy mają mnożnik x3,5 lub x3,2 (w zależności od modelu). Wystarczy pomnożyć zawieszony ciężar razy mnożnik prasy - wynikiem będzie wartość wywierana na formę serowarską.
Do obciążania pras doskonale nadają się np. małe kanki napełniane wodą - do kupienia w naszym sklepie.
Szanowni Państwo, firma SEROWAR działa na Polskim rynku od 2012 roku, czyli już ponad 10 lat. Jesteśmy liderem zaopatrzenia małych mleczarni, mlecznych gospodarstw rolnych oraz domowych serowarów hobbystów. Działamy na terenie Polski, ale mamy również sklepy na rynkach Czeskim, Słowacki, Litewskim, Łotewskim, jak również w całej Unii Europejskiej. Zapraszamy do zakupów.