Fasola Mung (390 g) Aura Herbals
Fasola mung (Vigna radiata), to jeden z najbardziej wartościowych gatunków fasoli, jest bogatym źródłem błonnika, białka, witaminy B9, manganu i magnezu. Zawiera też żelazo, fosfor, potas, cynk, miedź, wapń, selen oraz witaminy B1, B2, B5, B6, B9, K, E, C i A.
Dodatkowo, 100g Fasoli mung zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na błonnik w 64%, wit. B9 - 80%, białko - 28% i mangan - 30% oraz na inne wymienione składniki odżywcze.
Dzięki tak unikalnemu składowi chemicznemu, posiada działanie detoksykujące, szczególnie dobrze wpływa na wątrobę i woreczek żółciowy. Jest też bardzo pomocna w zatruciach metalami ciężkimi i pestycydami, wspomaga proces leczenia i oczyszczania z toksyn. Stosowana w zatruciach pokarmowych pod postacią lekkiej zupy, pomaga regulować pracę układu pokarmowego.
Fasola mung wykazuje także działanie wychładzające organizm, przez co jest zalecana w stanach, którym towarzyszy uczucie gorąca, np. stres, nerwowość, zmęczenie fizyczne, nadmierne pragnienie (polidypsja), zaburzenia układu moczowego.
Wysoka zawartość kwasu foliowego (witamina B9), manganu i magnezu, sprawia, że dieta zawierająca fasolę mung korzystnie wpływa na funkcjonowanie systemu nerwowego. Zalecana jest osobom żyjącym w stresie i napięciu psychicznym oraz kobietom przed i w czasie ciąży.
Fasola mung należy do lekkostrawnych roślin strączkowych, dzięki czemu może być spożywana często, ponieważ nie wywołuje zaburzeń ze strony układu trawiennego.
Kraj pochodzenia: Chiny
Polecamy inne nasze aukcje!