Pietruszka liść - uzupełnij niedobry żelaza w smaczny sposób
Pietruszka naciowa ma niezwykle szerokie zastosowanie w kuchni. To niezastąpiony dodatek do surówek, ziemniaków, potraw z warzyw, zup, dań z jaj, mięsa i ryb. Spotkać można ją w wielu mieszankach ziołowych, gdyż doskonale komponuje się z innymi przyprawami i ziołami. Dodawana do potraw wzbogaca, je o niepowtarzalny smak i wiele cennych składników odżywczych.
Pietruszka przywędrowała do nas z rejonu Morza Śródziemnego i znana była dobrze już przed 2000 lat. Aktualnie uprawiana jest i uwielbiana na terenie całej Europy, w Azji, Afryce i na obszarze obu Ameryk, a większość z nas nie wyobraża sobie bez niej zapewne niedzielnego rosołu.
Pietruszka naciowa - niepozorne źródło zdrowia
Właściwości liści pietruszki nie przestają zachwycać zarówno miłośników zdrowego żywienia, jak i badaczy. Co zatem niezwykłego skrywają liście pietruszki?
- natka zawiera dwukrotnie więcej witaminy C niż cytryna
- pietruszka poprawia odporność organizmu i działanie układu odpornościowego
- ma dobroczynny wpływ na serce i układ krwionośny
- pozwala zwalczać stany zapalne
- regenerująco działa na skórę
- zawiera ogromne ilości żelaza i potasu
- dobrze wpływa na stan kości i zębów
Jak włączyć natkę pietruszki do swojej diety?
Suszone liście pietruszki - to właśnie na ich bazie można przygotowywać smaczne twarożki i masła ziołowe, które uatrakcyjnią codzienną dietę. W tym celu wystarczy połączyć je z tłuszczem (np. masło w temperaturze pokojowej), wymieszać, i wstawić do lodówki by całość mogła się przegryźć.
Ponadto suszoną pietruszkę najlepiej dodawać do gotowych dań, gdyż obróbka termiczna i bardzo wysoka temperatura pozbawiają ją koloru, właściwości i przyjemnego smaku. Do zup najlepiej dosypać ją pod koniec gotowania. Do sosów natomiast najlepiej dodać ją na wierzch, jako smaczną dekorację. Suszone liście pietruszki sprawdzą się świetnie również jako posypka do kanapek z pomidorem czy jajkiem.
Sposób użycia
Suszone liście pietruszki nadają się do spożycia bezpośrednio z opakowania. Jest to bardzo szybka i wygodna forma produktu, która pozwala zaoszczędzić czas. Taka postać zachowuje ponadto właściwości świeżego surowca, ale jest zarazem znacznie od niego trwalsza i może być przechowywana bardzo długo.
Produkt wysyłany jest w opakowaniu typu "doypack" ze struną, a to pozwala na zachowanie długiej świeżości.
Opakowanie jest trwałe i można je wielokrotnie otwierać i zamykać.
* Warto pamiętać, że tylko zdrowy tryb życia i zrównoważony sposób odżywiania zapewniają prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
* W zakładzie pakowane są również: sezam, gorczyca, seler, produkty zawierające gluten, różne orzechy.
Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
* Produkt należy przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
* UWAGA - zdjęcie / wizualizacja produktu może odbiegać od aktualnego wyglądu.