Smak grzybów zawsze pod ręką - pieczarki suszone całe
Pieczarki to niezastąpiony dodatek do zapiekanek czy pizzy. Równie dobrze smakować będą na grzankach z serem, jako składnik farszu do naleśników czy dodatek do zup i sosów, dla których może stanowić również bazę. Jako zamiennik mięsa pozwolą stworzyć ciekawe potrawy. Nie zawsze jednak mamy je pod ręką, gdy najdzie nas ochota na taki właśnie przysmak.
Pieczarki suszone całe możesz przechowywać przez długi czas i wykorzystać w każdej chwili taką ilość, jaka jest Ci potrzebna. Są suszone gorącym powietrzem, które pozbawia je jedynie wody, zmniejszając podatność na psucie natomiast nie wymagają stosowania konserwantów. Pieczarki suszone zachowują swój delikatny smak oraz wartości odżywcze.
Popularne grzyby źródłem witamin? Jest ich więcej niż myślisz!
Co znajdziemy w suszonych pieczarkach? Chociaż zazwyczaj traktowane są po prostu jako dodatek smakowy i wypełniacz, nie są pozbawione wartości odżywczych. Chociaż bardzo sycące, pieczarki na pewno nie zniweczą efektów odchudzających i redukcyjnych diet. Ponadto dostarczają chociażby witamin z grupy B, o których źródła w swojej diecie szczególnie dbać powinny osoby ograniczające mięso i rezygnujące z niego.
Grzyby te zawierają:
- kwasy tłuszczowe
- witaminę D, C oraz witaminy z grupy B w tym B12 oraz kwas foliowy
- wiele mikro- i makroelementów
- niewielką ilość węglowodanów, są także niskokaloryczne
W jakich potrawach doskonale się sprawdzą?
Taką postać suszonych grzybów wykorzystać warto jako dodatek do domowej pizzy lub zapiekanki albo farsz wytrawnych ciast. Świetne będą też do sosów i potrawek, a nawet jako składnik zupy. Polecamy je również do faszerowania kurczaka, indyka albo rolady z dowolnego mięsa połączone z warzywami czy śmietaną. Pieczarki suszone całe nadadzą potrawie lekko grzybowy aromat i aksamitny smak.
Sposób użycia w kuchni
Pieczarki suszone całe można przyrządzić w dowolny sposób, do jakiego wykorzystalibyśmy świeże grzyby. Po namoczeniu w wodzie odzyskują one jędrność, a smak jak w przypadku każdego gatunku grzybów będzie wtedy bardziej wyrazisty i intensywny.
* Warto pamiętać, że tylko zdrowy tryb życia i zrównoważony sposób odżywiania zapewniają prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
* W zakładzie pakowane są również: sezam, gorczyca, seler, produkty zawierające gluten, różne orzechy.
Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
* Produkt należy przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
* UWAGA - zdjęcie / wizualizacja produktu może odbiegać od aktualnego wyglądu.