Klasyczna i tradycyjna passata pomidorowa Mutti doskonale nadaje się do szybkiego przyrządzenia najlepszych dań. Wystarczy ją podgrzać i dodać ulubione przyprawy, aby uzyskać słodki i kremowy sos do makaronów, bazę do potraw mięsnych i rybnych, a także zup. Idealna konsystencja, zrównoważony smak i najlepszej jakości włoskie pomidory sprawią, że każde danie nabierze świeżego aromatu pomidorów. Wytwarzana z najwyższej jakości pomidorów ze słonecznych rejonów Parmy. Gotowy sos całkowicie pozbawiony skórek i nasion, dzięki gęstej konsystencji jest bardzo wydajny i cechuje się naturalnie słodkim smakiem.
Bez sztucznych dodatków, tylko pomidor i sól.
100% włoskich upraw ze słonecznych regionów Parmy. Produkowany wyłącznie ze świeżych pomidorów raz w roku w okresie letnim, dzięki czemu zachowuje swój wyjątkowy kolor i smak.
Składniki:
- Pomidory (99,5%)
- Sól
W 100 ml produktu:
- energia: 149 kJ / 36 kcal
- tłuszcz:< 0,5 g w tym kwasy nasycone:< 0,1 g
- węglowodany: 5,1 g w tym cukry: 4,5 g
- białko: 1,6 g
- sól: 0,5 g
Przechowywanie: Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. Po otwarciu przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 5 dni.
Producent: Mutti S.p.A.
Kraj pochodzenia: Włochy
Termin przydatności do spożycia: 12/09/2024
Makaron z cukinii z sosem pomidorowym
Składniki:
- 3 szczypty- sól
- 2 łyżki- oliwa
- 400 ml passaty Mutti pomidorowej
- 1 szt- cebula
- 1 ząbek- czosnek
- 2 szt- cukinia
- 2 szczypty- Pieprz czarny grubo mielony
- 2 szczypty- Pieprz czarny ziarnisty Prymat
- 3 szczypty- oregano
Przygotowanie:
Cukinię umyć. Obieraczką do warzyw ścinać paseczki cukinii, aż do pestek. Cukinię obgotować na parze tak żeby chrupała, przyprawić solą. Cukinię wrzucić na rozgrzaną patelnie z oliwą i chwilę smażyć. Doprawić cukinię pieprzem i solą.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć aż zmięknie. Do cebuli dodać Passatę Mutti i dusić około 10 min. Zmiksować blenderem sos do gładkości. Gładki sos gotować na małym ogniu w odkrytym garnku żeby odparować wodę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą, pieprzem i oregano. Kiedy sos odda wodę i zgęstnieje można polewać makaron z cukinii.