Pancakes smak Waniliowy Dr.Oetker 170 g
Pancakes to popularna i modna propozycja na śniadanie, podwieczorek lub deser. Są łatwe w przygotowaniu, do mieszanki wystarczy dodać składniki, które zazwyczaj mamy w domu - mleko, jogurt lub kefir, jajko oraz olej, a wszystko tylko wymieszać łyżką. Najlepiej smakują z ulubionymi dodatkami. Dzięki idealnie dobranym proporcjom, zawsze wychodzą pyszne i puszyste.
Z mieszanki otrzymujemy ok. 12 sztuk pancakes, 1 porcja = ok. 31 g
Dodaj:
- 1 jajko
- 125 ml mleka lub 150 g jogurtu naturalnego
- 4 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
1. Mieszankę do pancakes wsyp do miski. Dodaj pozostałe składniki: jajko, mleko/jogurt, olej (wszystkie w temperaturze pokojowej). Całość energicznie wymieszaj łyżką lub rózgą do dokładnego połączenia składników.
2. Na dobrze rozgrzaną, suchą patelnię (bez dodatkowego tłuszczu) nakładaj łyżką ciasto formując pancakes (ok. 1,5 łyżki ciasta na 1 pancakes) - ok. 3-4 szt. na średniej wielkości patelnię. Smaż na średniej mocy/ogniu na złoty kolor. Nie obracaj zbyt szybko (obróć na drugą stronę, gdy pancakes wyrosną). Przewracaj pancakes przy użyciu płaskiej, szerokiej łopatki.
Z mieszanki można zrobić także gofry! Należy dodać do mieszanki trochę więcej mleka (ok. 150 ml)