Orzechy laskowe łuskane 100g - GOmigo
Co to są Orzechy laskowe
Orzechy laskowe, znane również jako laskowe orzechy, to nasiona drzewa laskowego. Drzewa laskowe są rodzajem drzewa owocowego, które występuje głównie w Europie, Azji i Ameryce Północnej.
Orzechy laskowe to drobne, okrągłe orzechy o wyjątkowym, intensywnym smaku. Mają charakterystyczną, lekko słodką nutę, która po wypieczeniu staje się jeszcze bardziej wyraźna i aromatyczna. Łuskane orzechy laskowe mają gładką, brązową powłokę, którą łatwo można usunąć poprzez lekkie opieczenie. Są bogatym źródłem białka, błonnika, zdrowych tłuszczów, witamin z grupy B, witaminy E oraz minerałów, takich jak magnez, potas i cynk.
Zastosowanie orzechów laskowych w kuchni
Orzechy laskowe stanowią pyszną, zdrową i pożywną przekąskę. Są bardzo smaczne, delikatne i chrupiące o wyrazistym smaku orzecha.
Znakomicie nadają się jako dodatek / składnik do śniadań - świetnie smakują w połączeniu z musli czy płatkami, zalane mlekiem lub wodą, owsianki, serka wiejskiego. Są też wykorzystywane do produkcji ciast, ciasteczek lub tortów i wszelkich wypieków. Dodają one chrupkości i smaku do wypieków. Ponadto doskonale sprawdzają się w sałatkach dodając im chrupkości i bogactwa smaku. Doskonale komponują się z warzywami, serami czy owocami, daniach z ryżem lub makaronem. Nadają się idealnie do wytworzenia mleczka orzechowego, domowej czekolady, masła orzechowego handmade.
Orzechy laskowe mogą być używane jako dekoracja na wierzchu ciast, tortów czy deserów. Mogą być posiekane lub pozostawione w całości, dodając estetyczny i smakowy element do potraw. Posiekane orzechy laskowe mogą być dodawane do kruszonki na wierzchu zapiekanek, ciast czy owocowych deserów. Dodają one chrupkości i aromatu do kruszonki.
Składnik pesto: Orzechy laskowe mogą być używane jako składnik w pesto. W połączeniu z bazylią, czosnkiem, oliwą i parmezanem tworzą pyszny sos, który może być używany do makaronu, kanapek czy sałatek.
Składniki:
Orzechy laskowe łuskane 100%
Wartości odżywcze dla 100 g orzechów laskowych:
Wartość energetyczna - 2629 kJ / 628 kcal
Tłuszcz - 61 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 4,6 g
Węglowodany - 17 g
w tym cukry - 4,3 g
Błonnik - 9,7 g
Białko - 15 g
Sól - 0,01 g
Wartości odżywcze wyliczone zostały na podstawie danych tabelarycznych i specyfikacji dostarczanych surowców. Poszczególne partie mogą nieznacznie się różnić.
Informacje o alergenach:
W zakładzie pakowane są: orzechy ziemne, inne orzechy, sezam, soja, produkty zawierające gluten. W związku z tym, pomimo starań, prezentowany produkt może zawierać ich śladowe ilości.
Zalecane warunki przechowywania:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Sposób pakowania:
Produkt zapakowany jest w grube opakowania typu „doypack”. Opakowanie posiada zgrzewane zapięcie strunowe, które pozwala na wielokrotne otwieranie i zamykanie produktu. Dzięki tej prostej technologii towar zachowuje świeżość. Jego właściwości organoleptyczne nie zmieniają się w całym okresie przydatności do spożycia. Ze względu na dużą sprzedaż i rotację, produkty są zawsze świeże. Posiadają długie terminy ważności, co sprzyja robieniu większych zakupów i uzupełnianiu domowej spiżarni.
Zawartość opakowania netto (gram):
100 g