Olvita Olej lniany do diety dr Budwig zimno tłoczony - 250 ml
Wysoka zawartość Omega- 3
Właściwości:
- Olej lniany charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczów wielonienasyconych oraz kwasów tłuszczowych omega-3.
- Zawarte w nim wielonienasycone kwasy tłuszczowe: kwas alfa-linolenowy (omega-3) i kwas linolowy (omega-6) należą do Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT).
- Korzystny wpływ oleju lnianego na zdrowie człowieka jest nie do przecenienia.
- Olej lniany pomaga łagodzić objawy napięcia przedmiesiączkowego oraz menopauzy.
- Olej lniany polecany jest kobietom w ciąży, ponieważ jego przyjmowanie zapewnia prawidłowy rozwój mózgu i siatkówki oka dziecka oraz wzbogaca mleko matki w kwasy EPA i DHA, które wpływają pozytywnie na układ nerwowy dziecka.
- Warto olej lniany wprowadzić też do diety dzieci i młodzieży uczącej się, ponieważ kwasy Omega-3 wpływają korzystnie na problemy rozwojowe dzieci, wspomagają równowagę hormonalną, a przez to przyczyniają się do łagodzenia oznak trądziku.
- Olej ma też znaczenie dla ogólnego samopoczucia. Z kwasów omega-3 powstają hormony szczęścia, które wspomagają leczenie depresji.
- Olej lniany zapobiega zawałowi serca oraz działa antyarytmicznie.
- Zmniejsza ryzyko zgonu po przebytym zawale i ryzyko nagłej śmierci w wyniku zatrzymania krążenia.
- Obniża poziom trójglicerydów i "złego cholesterolu".
- Skutecznie przeciwdziała miażdżycy, zawałowi serca i chorobie nadciśnieniowej.
- Hamuje różnego rodzaju przewlekłe stany zapalne: zapalenia stawów, zapalenia okrężnicy, jelita grubego itd..
- Zmniejsza ryzyko raka prostaty.
- Natłuszcza skórę i wzmaga jej regenerację po oparzeniach słonecznych, ale też zmniejsza przetłuszczanie się skóry, utrzymując odpowiedni stopień nawilżenia.
Stosowanie:
- Do bezpośredniego spożycia w ilości 2-8 łyżek dziennie lub jako dodatek do surówek, sałatek lub innych potraw podawanych na zimno.
- Olej ten można również stosować, wg diety dr Budwig, w połączeniu z białym chudym serem i odtłuszczonym jogurtem oraz dodatkami.
- Olej lniany powinien być stosowany wyłącznie na zimno - nie należy podgrzewać i smażyć na nim potraw, gdyż powoduje to utratę wartości odżywczych.
W 100g oleju znajduje się:
- Białko - 0g
- Węglowodany - 0g
- Tłuszcze - 100g,
- w tym:
- OMEGA-3: ~50-62 %
- OMEGA-6: ~16%
- Wartość energetyczna w 100 g produktu: 900 kcal/3700 kJ
Skład:
- 100% oleju lnianego tłoczonego na zimno z siemienia lnianego brązowego (nieprażonego) o wysokiej zawartości kwasów omega-3
Ważne:
- Oleje tłoczone na zimno, nieoczyszczone są produktami 100% naturalnymi, dlatego też partie produktów mogą różnić kolorem, smakiem i zapachem.
- Olej w niskiej temperaturze może mętnieć lub tężeć. Jest to zjawisko naturalne, w pełni odwracalne.
- Przechowywanie: w lodówce.
- Ze względu na przetwarzanie surowców alergennych w firmie Ol’Vita , produkt może zawierać: sezam, orzeszki arachidowe, orzechy (włoskie, macadamia, migdały).
- Termin przydatności do spożycia: 3-5 m-cy od wytłoczenia.
- Kraj pochodzenia: Polska.
Producent: Olvita Gołuch sp.k.