OLIMP NUTRAMIL COMPLEX SMAK NEUTRALNY 720 G
Nutramil complex® stanowi kompozycję niezbędnych składników pokarmowych – białek, węglowodanów, tłuszczów, witamin, mikro- i makroelementów (w tym minerałów w postaci wysoko przyswajalnych chelatów aminokwasowych Albion®).
Wśród osób, którym lekarz zaleci stosowanie produktu, mogą znajdować się osoby wykazujące nietolerancję laktozy. W takich przypadkach znaczna zawartość laktozy w produkcie mogłaby uniemożliwić lub ograniczyć jego stosowanie, co byłoby sprzeczne ze wskazaniami lekarza.
Z tego względu Nutramil complex® jest klinicznie wolny od laktozy, tj. jej ilość nie przekracza 0,02 g/100 kcal w całodziennej diecie, co jest zgodne z opinią Panelu Naukowego EFSA ds. żywności dietetycznej, żywienia i alergii.
Nutramil complex® to dietetyczny środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego.
Zawiera cukry i substancje słodzące.
Nutramil complex® stanowi kompozycję niezbędnych składników pokarmowych – białek, węglowodanów, tłuszczów, witamin, mikro- i makroelementów (w tym minerałów w postaci wysoko przyswajalnych chelatów aminokwasowych Albion®).
Stanowi całkowite zastąpienie lub uzupełnienie diety. Zawiera wysokowartościowe białko w postaci kazeinianu wapnia, źródłem węglowodanów w produkcie są maltodekstryny o zróżnicowanej szybkości wchłaniania.
Źródłem tłuszczów są oleje roślinne dostarczające długołańcuchowych triglicerydów (LCT) i niezbędnych kwasów tłuszczowych oraz triglicerydów o średniej długości łańcucha (MCT), stanowiących łatwo dostępne źródło energii.
Produkt bezglutenowy i klinicznie wolny od laktozy.
Skład
Informacja żywieniowa 1 porcja/ 1 saszetka/ 72 g 100 g
- Wartość energetyczna 1254 kJ/300 kcal
- 1743 kJ/417 kcal Tłuszcz, w tym: 8,4 g 12 g – nasycone kwasy tłuszczowe
- 2,5 g 3,5 g – MCT 1,7 g 2,4 g Węglowodany, w tym: 45 g 62,5 g – cukry
- 5,2 g 7,2 g – laktoza <0,058 g <0,08 g
- Błonnik 0 g 0 g
- Białko 11,3 g 15,7 g
- Sól 0,43 g 0,59 g
- Witamina A (mg RE) 160 μg 222 μg
- Witamina D 1,5 μg 2,1 μg
- Witamina E (mg α-TE) 2,4 mg 3,3 mg
- Witamina K 15 μg 21 μg
- Witamina C 16 mg 22 mg
- Witamina B1 0,22 mg 0,3 mg
- Witamina B2 0,28 mg 0,4 mg
- Niacyna (mg NE) 3,2 mg 4,4 mg
- Witamina B6 0,28 mg 0,4 mg
- Kwas foliowy 40 μg 56 μg
- Witamina B12 0,5 μg 0,7 μg
- Biotyna 10 μg 13,9 μg
- Kwas pantotenowy 1,2 mg 1,7 mg
- Sód 170 mg 236 mg
- Potas 349 mg 485 mg
- Chlorki 160 mg 222 mg
- Wapń 182 mg 253 mg
- Fosfor 140 mg 194 mg
- Magnez (z chelatu Albion®) 45 mg 63 mg
- Żelazo (z chelatu Albion®) 1,5 mg 2,1 mg
- Cynk (z chelatu Albion®) 2 mg 2,8 mg
- Miedź 200 μg 278 μg
- Mangan 0,4 mg 0,56 mg
- Molibden 10,5 μg 14,6 μg
- Selen 11 μg 15 μg
- Chrom 8 μg 11 μg
- Jod 30 μg 42 μg
- Osmolarność 290 mOsm/l
*RWS – referencyjna wartość spożycia.
Składniki:
- maltodekstryny kukurydziane,
- kazeinian wapnia (z mleka),
- oleje roślinne (olej rzepakowy 80%,
- olej ze średniołańcuchowymi kwasami tłuszczowymi (MCT) 20%), stabilizatory – hydroksypropylometyloceluloza,
- talk,
- glikol polietylenowy;
- sole potasowe kwasu ortofosforowego,
- diglicynian magnezu,
- aromaty,
- chlorek sodu,
- emulgator – lecytyny (z soi);
- cytrynian sodu,
- kwas L-askorbinowy – wit. C,
- diglicynian cynku,
- diglicynian żelaza(II),
- octan DL-alfa-tokoferylu – wit. E,
- substancja słodząca – sacharyny;
- glukonian manganu,
- nikotynamid – niacyna,
- selenian(IV) sodu,
- octan retinylu – wit. A,
- przeciwutleniacz – mieszanina tokoferoli;
- glukonian miedzi(II),
- D-pantotenian wapnia – kwas pantotenowy,
- cholekalcyferol – wit. D,
- cyjanokobalamina – wit. B12,
- chlorowodorek pirydoksyny – wit. B6,
- filochinon (fitomenadion)– wit. K,
- ryboflawina,
- monoazotan tiaminy – tiamina,
- kwas foliowy (kwas pteroilomonoglutaminowy) – folian,
- chlorek chromu(III) i jego heksahydrat,
- jodek potasu,
- molibdenian(VI) sodu,
- D-biotyna, barwnik – dwutlenek tytanu.
Nutramil complex®:
• dla osób z objawami niedożywienia lub ryzykiem jego powstania oraz rekonwalescentów,
• możliwy do stosowania jako jedyne źródło pożywienia,
• klinicznie wolny od laktozy,
• sugerowany w celiakii,
• produkt bezglutenowy.
Zastosowanie
Produkt przeznaczony do postępowania dietetycznego w stanach: braku apetytu o różnej etiologii; niedożywienia lub ryzyka jego powstania (np. choroba Alzheimera, Parkinsona, anoreksja); rekonwalescencji; w chorobach utrudniających gryzienie i połykanie; w problemach z samodzielnym przygotowaniem i spożywaniem posiłków; chorobach krótkotrwałych, o ciężkim przebiegu (np. grypa); stanach po udarach i urazach; okresach przed- i pooperacyjnych; chorobach zapalnych jelit; zespole jelita drażliwego (postać biegunkowa); resekcji częściowej jelit lub żołądka; diecie eliminacyjnej w celiakii i nietolerancji laktozy (laktoza < 0,02g/ 100 kcal lub < 0,025g/ 100 ml przygotowanego posiłku Nutramil complex®).
Sposób użycia
Zależnie od indywidualnego zapotrzebowania energetycznego organizmu. Przeciętnie: kompletna dieta pacjenta – 5-7 saszetek dziennie (1500-2100 kcal), uzupełnienie diety pacjenta – 1-3 saszetki dziennie (300-900 kcal).
Sposób przygotowania: w celu sporządzenia 230 ml gotowego posiłku należy do naczynia zawierającego 170 ml przegotowanej wody o temperaturze pokojowej dodawać powoli zawartość 1 saszetki, ciągle mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia proszku. Spożyć bezpośrednio po przygotowaniu.
Ważna informacja:
preparat przeznaczony do stosowania pod nadzorem lekarza. Odpowiedni do stosowania jako jedyne źródło pożywienia. Preparat może być stosowany przez dzieci, o ile lekarz zaleci jego stosowanie.
Środki ostrożności i przeciwwskazania: nadwrażliwość na którykolwiek ze składników produktu. Nie stosować w galaktozemii. Preparat nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego.