Nutramil complex® stanowi kompozycję niezbędnych składników pokarmowych – białek, węglowodanów, tłuszczów, witamin, mikro- i makroelementów (w tym minerałów w postaci wysoko przyswajalnych chelatów aminokwasowych Albion®).
Nutramil complex® stanowi kompozycję niezbędnych składników pokarmowych – białek, węglowodanów, tłuszczów, witamin, mikro- i makroelementów (w tym minerałów w postaci wysoko przyswajalnych chelatów aminokwasowych Albion®). Stanowi całkowite zastąpienie lub uzupełnienie diety. Zawiera wysokowartościowe białko w postaci kazeinianu wapnia, źródłem węglowodanów w produkcie są maltodekstryny o zróżnicowanej szybkości wchłaniania.
Źródłem tłuszczów są oleje roślinne dostarczające długołańcuchowych triglicerydów (LCT) i niezbędnych kwasów tłuszczowych oraz triglicerydów o średniej długości łańcucha (MCT), stanowiących łatwo dostępne źródło energii. Produkt bezglutenowy. Klinicznie wolny od laktozy.
Wśród osób, którym lekarz zaleci stosowanie produktu, mogą znajdować się osoby wykazujące nietolerancję laktozy. W takich przypadkach znaczna zawartość laktozy w produkcie mogłaby uniemożliwić lub ograniczyć jego stosowanie, co byłoby sprzeczne ze wskazaniami lekarza. Z tego względu Nutramil complex® jest klinicznie wolny od laktozy, tj. jej ilość nie przekracza 0,02 g/100 kcal w całodziennej diecie, co jest zgodne z opinią Panelu Naukowego EFSA ds. żywności dietetycznej, żywienia i alergii.
Nutramil complex® to dietetyczny środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego.
Zawiera cukry i substancje słodzące.
Nutramil complex®:
• dla osób z objawami niedożywienia lub ryzykiem jego powstania oraz rekonwalescentów,
• możliwy do stosowania jako jedyne źródło pożywienia,
• klinicznie wolny od laktozy,
• sugerowany w celiakii,
• produkt bezglutenowy.
Skład
Informacja żywieniowa 1 porcja/ 1 saszetka/ 72 g 100 g Wartość energetyczna 1254 kJ/300 kcal 1743 kJ/417 kcal Tłuszcz, w tym: 8,4 g 12 g – nasycone kwasy tłuszczowe 2,5 g 3,5 g – MCT 1,7 g 2,4 g Węglowodany, w tym: 45 g 62,5 g – cukry 5,2 g 7,2 g – laktoza <0,058 g <0,08 g Błonnik 0 g 0 g Białko 11,3 g 15,7 g Sól 0,43 g 0,59 g Witamina A (mg RE) 160 μg 222 μg Witamina D 1,5 μg 2,1 μg Witamina E (mg α-TE) 2,4 mg 3,3 mg Witamina K 15 μg 21 μg Witamina C 16 mg 22 mg Witamina B1 0,22 mg 0,3 mg Witamina B2 0,28 mg 0,4 mg Niacyna (mg NE) 3,2 mg 4,4 mg Witamina B6 0,28 mg 0,4 mg Kwas foliowy 40 μg 56 μg Witamina B12 0,5 μg 0,7 μg Biotyna 10 μg 13,9 μg Kwas pantotenowy 1,2 mg 1,7 mg Sód 170 mg 236 mg Potas 349 mg 485 mg Chlorki 160 mg 222 mg Wapń 182 mg 253 mg Fosfor 140 mg 194 mg Magnez (z chelatu Albion®) 45 mg 63 mg Żelazo (z chelatu Albion®) 1,5 mg 2,1 mg Cynk (z chelatu Albion®) 2 mg 2,8 mg Miedź 200 μg 278 μg Mangan 0,4 mg 0,56 mg Molibden 10,5 μg 14,6 μg Selen 11 μg 15 μg Chrom 8 μg 11 μg Jod 30 μg 42 μg Osmolarność 290 mOsm/l
*RWS – referencyjna wartość spożycia.
Składniki: maltodekstryny kukurydziane, kazeinian wapnia (z mleka), oleje roślinne (olej rzepakowy 80%, olej ze średniołańcuchowymi kwasami tłuszczowymi (MCT) 20%), stabilizatory – hydroksypropylometyloceluloza, talk, glikol polietylenowy; sole potasowe kwasu ortofosforowego, diglicynian magnezu, aromaty, chlorek sodu, emulgator – lecytyny (z soi); cytrynian sodu, kwas L-askorbinowy – wit. C, diglicynian cynku, diglicynian żelaza(II), octan DL-alfa-tokoferylu – wit. E, substancja słodząca – sacharyny; glukonian manganu, nikotynamid – niacyna, selenian(IV) sodu, octan retinylu – wit. A, przeciwutleniacz – mieszanina tokoferoli; glukonian miedzi(II), D-pantotenian wapnia – kwas pantotenowy, cholekalcyferol – wit. D, cyjanokobalamina – wit. B12, chlorowodorek pirydoksyny – wit. B6, filochinon (fitomenadion)– wit. K, ryboflawina, monoazotan tiaminy – tiamina, kwas foliowy (kwas pteroilomonoglutaminowy) – folian, chlorek chromu(III) i jego heksahydrat, jodek potasu, molibdenian(VI) sodu, D-biotyna, barwnik – dwutlenek tytanu.
Zastosowanie
Produkt przeznaczony do postępowania dietetycznego w stanach: braku apetytu o różnej etiologii; niedożywienia lub ryzyka jego powstania (np. choroba Alzheimera, Parkinsona, anoreksja); rekonwalescencji; w chorobach utrudniających gryzienie i połykanie; w problemach z samodzielnym przygotowaniem i spożywaniem posiłków; chorobach krótkotrwałych, o ciężkim przebiegu (np. grypa); stanach po udarach i urazach; okresach przed- i pooperacyjnych; chorobach zapalnych jelit; zespole jelita drażliwego (postać biegunkowa); resekcji częściowej jelit lub żołądka; diecie eliminacyjnej w celiakii i nietolerancji laktozy (laktoza < 0,02g/ 100 kcal lub < 0,025g/ 100 ml przygotowanego posiłku Nutramil complex®).
Sposób użycia
Zależnie od indywidualnego zapotrzebowania energetycznego organizmu. Przeciętnie: kompletna dieta pacjenta – 5-7 saszetek dziennie (1500-2100 kcal), uzupełnienie diety pacjenta – 1-3 saszetki dziennie (300-900 kcal).
Sposób przygotowania: w celu sporządzenia 230 ml gotowego posiłku należy do naczynia zawierającego 170 ml przegotowanej wody o temperaturze pokojowej dodawać powoli zawartość 1 saszetki, ciągle mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia proszku. Spożyć bezpośrednio po przygotowaniu.
Ważna informacja: preparat przeznaczony do stosowania pod nadzorem lekarza. Odpowiedni do stosowania jako jedyne źródło pożywienia. Preparat może być stosowany przez dzieci, o ile lekarz zaleci jego stosowanie.
Środki ostrożności i przeciwwskazania: nadwrażliwość na którykolwiek ze składników produktu. Nie stosować w galaktozemii. Preparat nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego.