Do każdego zamówienia dodajemy próbkę naszego suszu konopnego :)
Co kryje w sobie olej konopny?
W gronie olejów roślinnych konopny znajduje się w ścisłej czołówce pod względem wartości prozdrowotnych i
wszechstronności zastosowań. Jego największą zaletą jest wysoka zawartość Niezbędnych Nienasyconych
Kwasów Tłuszczowych (NNKT), czyli omega-3 i omega-6, stanowiących aż 80 proc. składu oleju konopnego.
Zgodnie z ich nazwą, wspomniane kwasy są niezbędne dla prawidłowego przebiegu wielu procesów
zachodzących w naszym organizmie, ale musimy dostarczać je z zewnątrz. Kluczowe dla ich właściwego
działania są proporcje, które w oleju konopnym są wzorcowe i wynoszą 3:1, gdzie 3 to omega-6 a 1 stanowią
kwasy omega-3. W naszej diecie wspomniany stosunek zazwyczaj jest zaburzony na korzyść mniej cennych
kwasów omega-6, które niwelują działanie omega-3. Złe proporcje kwasów mogą sprzyjać cukrzycy,
nadciśnieniu, chorobom serca i rozwojowi nowotworów.
Właściwości NNKT:
• Kwasy omega-3: hamują namnażanie się tkanki nowotworowej, łagodzą bóle reumatyczne, zapobiegają
wahaniom cukru we krwi, wspomagają pracę serca i naczyń krwionośnych, poprawiają stan włosów, skóry i
paznokci.
• Kwasy omega-6: wspomagają gojenie ran i pracę wątroby oraz nerek, ale w zbyt dużych ilościach sprzyjają
miażdżycy i rozwojowi nowotworów!
Kwasy tłuszczowe, w tym kwas oleinowy, linolowy, linolenowy i gamma-linolenowy, stanowią większość
składu oleju, ale towarzyszą im również inne cenne składniki odżywcze, w tym witaminy i minerały, takie jak:
• Witamina E - wspiera aktywność kwasów omega-3, poprawia elastyczność naczyń krwionośnych i krążenie
krwi.
• Witamina A - poprawia wzrok, stan skóry i odporność.
• Witaminy z grupy B - są niezbędne do prawidłowej pracy układu nerwowego.
• Witamina K - umożliwia krzepnięcie krwi, chroni organizm przed grzybami, bakteriami oraz zapaleniami i
łagodzi ból.
• Wapń: wzmacnia kości i zęby.
• Cynk: wzmacnia włosy, skórę i paznokcie.
• Fosfor: odpowiada za mineralizację zębów i kości oraz prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.
• Magnez: zapobiega bolesnym skurczom, czuwa nad dostarczaniem energii do tkanek, działa uspokajająco i
usprawnia pamięć i koncentrację.
Olej konopny dla zdrowia
Połączenie wspomnianych składników sprawia, że olej konopny ma zbawienny wpływ na nasze zdrowie.
Wśród jego właściwości znajdują się:
• Układ sercowo-naczyniowy: zmniejsza stężenie lipidów we krwi, dzięki czemu zapobiega miażdżycy,
wzmacnia naczynia krwionośne i usprawnia przepływ krwi. Dodatkowo z pobiega zatorom, ponieważ hamuje
agregację, czyli sklejanie się krwinek, co powoduje powstawanie zakrzepów i czopów, które zatykają naczynia
krwionośne.
• Układ odpornościowy: za sprawą obecności kwasów omega-3 i omega-6, olej konopny zwiększa naturalną
odporność organizmu wzmacniając florę jelitową, która chorobni przed dostępem groźnych bakterii.
• Układ hormonalny: jednym z kluczowych składników oleju konopnego jest kwas gamma-linolenowy, który
nie tylko zmniejsza poziom cholesterolu, ale również reguluje gospodarkę hormonalną organizmu po
przekształceniu w hormon prostaglandyny PGE1. Miedzy innymi dzięki temu spożywanie oleju konopnego
łagodzi syndromu napięcia przedmiesiączkowego.
• Ochrona przed nowotworami: olej konopny jest bogaty w przeciwutleniacze, które aktywnie przeciwdziałają
rozwojowi nowotworów. Zielony kolor nadaje mu chlorofil, który blokuje przemianę zdrowych komórek w
tkanki nowotworowe.
• Działanie przeciwbólowe: olej konopny łagodzi stany zapalne organizmu, łagodzi bóle stawów oraz obrzęki
mięśni przyspiesza regenerację błon śluzowych i skóry.
• Inne działania: olej konopny wykazuje działanie moczopędne, sprzyja eliminacji toksyn z organizmu oraz
działa uspokajająco i nasennie.
Olej konopny dla urody
Wśród wielu pozytywnych działań oleju konopnego na nasz organizm na szczególną uwagę zasługują jego
właściwości upiększające. To zasługa wspomnianych już kwasów, w szczególności linolowego i alfa-
linolenowego należąca do kategorii esencjonalnych kwasów tłuszczowych (EFA), niezbędnych dla
zachowania pięknej, młodej i zdrowej cery.
Dodatkowo, olej konopny w znacznym stopniu przypomina sebum wydzielane przez ludzką skórę, dzięki
czemu usprawnia gospodarkę naturalnymi lipidami, co ma szczególne znaczenie dla skóry mieszanej, tłustej
oraz łojotokowej.
Olej konopny jest umiarkowanie tłusty, dzięki czemu łatwo się rozprowadza, a skóra szybko go wchłania, nie
pozostawiając tłustego filmu.
Co olej konopny daje naszej cerze?
• Wzmacnia naturalną odporność skóry na działanie czynników zewnętrznych, takich jak otarcia
mechaniczne, ekstremalne temperatury lub silny wiatr.
• Zmniejsza ryzyko zapaleń, podrażnień i przebarwień i stanów zapalnych.
• Dba o właściwy poziom nawilżenia skóry.
• Pomaga przywrócić elastyczność cery, regeneruje ją i zapobiega powstawaniu zmarszczek.
• Poprawia koloryt i rozświetla skórę szara i pozbawioną blasku.
• Przenikając do głębokich warstw skóry intensywnie ją odżywia.
• Leczy poważne stany chorobowe skóry, takie jak łuszczyca, egzema i łojotok.
• Dzięki zdolności do regulacji wydzielania sebum wspomaga leczenie trądziku i matowi cerę tłustą i
mieszaną.
• Stosowany na włosy, olej konopny dodaje im blasku i ułatwia rozczesywanie.
Olej konopny w kuchni
Podobnie jak inne oleje roślinne, olej konopny nadaje się świetnie także do zastosowań kulinarnych. Jego
oryginalny, zielonkawy kolor i orzechowy, łagodny smak czynią z niego świetny dodatek do sałatek, past czy
sosów. Olej z konopi zachowuje smak i właściwości jedzony na zimno, dlatego nie powinno się stosować go
do smażenia lub pieczenia.
Żeby zachował charakterystyczny smak i właściwości zdrowotne, olej konopny powinien być tłoczony na
zimno i spożywany w formie nierafinowanej. Proces rafinacji służy usunięciu z oleju potencjalnie szkodliwych
składników i oczyszczeniu go, dzięki czemu staje się przejrzysty. Ubocznym efektem tego procesu jest jednak
redukcja właściwości odżywczych oraz smakowych.
Po olej konopny powinni sięgać również weganie. Ma sporo białka, przyswajalnego lepiej niż to pochodzące z
soi, dlatego jest cennym dodatkiem do diety pozbawionej mięsa i nabiału.
By mieć pewność, że olej konopny jest w pełni bezpieczny i pełen dobroczynnych składników, wybierajmy
produkty tłoczone z nasion pochodzących z certyfikowanych, ekologicznych upraw.
Jak stosować olej konopny w kuchni?
• Pasuje do sałatki ze świeżych, chrupiących warzyw. Dla podkręcenia smaku można połączyć go z
przyprawami, musztardą i sokiem z cytryny, żeby uzyskać smaczny dressing.
• Z powodzeniem można polewać nim pieczywo – wtedy staje się zdrowym zastępnikiem bogatego w
nasycone kwasy tłuszczowe masła.
• Olej konopny sprawdza się również jako składnik pesto, czyli pasty przyrządzanej na bazie oleju, świeżych
ziół (np. bazylii lub pietruszki) oraz orzechów, czasem z dodatkiem sera. Wszystkie składniki wrzucamy do
blendera i miksujemy na gładką masę.
• Wyciąg z konopi może pojawić się w daniach gorących, takich jak zupy czy makarony, jednak dodany
dopiero pod koniec gotowanie, dla podkręcenia smaku.
W obliczu tak wielu pozytywnych właściwości oleju konopnego, jego miejsce w naszych apteczkach,
kosmetyczkach i kuchniach powinno zostać przywrócone. Konopie siewne z indyjskimi łączy przede
wszystkim nazwa, ponieważ ich wpływ i zastosowanie są znacznie szersze i bezsprzecznie pozytywne.