Olej z Nasion Konopi
Pożywny dodatek do posiłków! Ciesz się jego orzechowym smakiem i gładką konsystencją.
Olej tłoczony na zimno z nasion konopi.
Doskonały dodatek do sałatek, sosów i mięs, a także świetny zamiennik masła.
Zawiera zdrowe tłuszcze i aminokwasy.
Usprawnia również działanie układu odpornościowego, zapobiega infekcjom oraz chroni go przed bakteriami i wirusami.
Pozytywnie wpływa także na funkcjonowanie nerek i układu moczowego, a dzięki swoim właściwościom moczopędnym pomaga w eliminowaniu toksyn oraz oczyszczaniu organizmu.
Cenne źródło m.in:
- witaminy E, A, B i K,
- jonów magnezu, wapnia i cynku,
- nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6 (w idealnej proporcji 3:1)
- flawonoidów, lignanów, fitoestrogenów i fitosteroli
- kwasu gamma-linolenowego
Zastosowanie oleju z konopi
Olej konopny ma trzy główne zastosowania. Jest wykorzystywany w celach zdrowotnych, kosmetycznych, a także w kuchni.
W celach zdrowotnych
Dzięki zawartości wymienionych wyżej witamin, kwasów oraz minerałów, olej konopny niezwykle pozytywnie wpływa na nasze zdrowie. Poprawia funkcjonowanie układu krwionośnego, zapobiega miażdżycy, a także polepsza przepływ krwi w organizmie. Usprawnia również działanie układu odpornościowego, zapobiega infekcjom oraz chroni go przed bakteriami i wirusami. Pozytywnie wpływa także na funkcjonowanie nerek i układu moczowego, a dzięki swoim właściwościom moczopędnym pomaga w eliminowaniu toksyn oraz oczyszczaniu organizmu. Posiada także właściwości regulowania gospodarki hormonalnej, dzięki zawartości kwasu gamma – linolenowego zmniejsza u kobiet napięcie przedmiesiączkowe (PMS).
W kosmetyce
Olej konopny, dzięki wysokiej zawartości NNKT idealnie nadaje się do stosowania na twarz, ciało i włosy. Poprawia oraz wyrównuje koloryt cery, zmniejsza wydzielanie sebum, oraz zapobiega podrażnieniom skóry wrażliwej. Posiada także silne właściwości nawilżające, dobrze sprawdzi się więc w przypadku cery mieszanej i suchej. Wspomaga także walkę z trądzikiem, czy innymi chorobami skórnymi takimi, jak egzema, atopowe zapalenie skóry czy łuszczyca. Może być stosowany także do codziennej pielęgnacji delikatnej skóry niemowląt i dzieci.
W kuchni
Olej konopny idealnie nadaje się także jako dodatek do jedzenia. Dobrze sprawdzi się jako olej dodawany do sałatek, sosów, makaronów czy pieczywa. Należy jedynie pamiętać, że nie powinno się go podgrzewać. Aby zachował swoje dobroczynne właściwości powinno się go podawać tylko na zimno. Jego dodawanie do posiłków będzie doskonałą opcją dla osób na co dzień stosujących dietę wegańską lub wegetariańską, posiada bowiem wysoką zawartość białka, na którego braki szczególnie narażone są osoby niespożywające mięsa lub nabiału.
Skutki uboczne stosowania oleju konopnego
Olej z konopi należy stosować zgodnie z zaleceniami podanymi na jego opakowaniu. W przypadku jego przedawkowania może wystąpić biegunka połączona ze skurczami brzucha. W jej wyniku może dojść także do chwilowej utraty masy ciała. Szczególnie ostrożne przy jego stosowaniu powinny być osoby cierpiące na chorobę wieńcową lub na zmniejszoną krzepliwość krwi. Olej z konopi posiadając bowiem właściwości przeciwzakrzepowe może pośrednio wpływać na zmniejszenie produkcji płytek krwi. Osoby przyjmujące na stałe inne leki powinny skonsultować jego stosowanie z lekarzem.