Olej kokosowy nierafinowany idealnie nadaje się do:
- Spożywania na zimno - dzięki wysokiej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych idealnie nadaje się do przyrządzania potraw na zimno. Jego delikatny aromat nadaje daniom egzotyczną nutę smaku.
- Pieczenia - jest doskonałym zamiennikiem masła i margaryny w domowych wypiekach.
- Gotowania - idealnie nadaje się do przyrządzania orientalnych potraw, wydobywając z nich pełnię smaku i aromatu.
Zawartość kwasów tłuszczowych (przeciętnie)
TŁUSZCZE NASYCONE – 91% w tym:
kwas laurynowy – 48%
kwas mirystynowy – 18%
kwas palmitynowy – 9%
kwas kaprylowy – 7%
kwas kaprynowy – 6%
kwas stearynowy – 3%
TŁUSZCZE NIENASYCONE – 9%
w tym:
JEDNONIENASYCONE – 7%
kwas oleinowy (Omega-9) – 7%
WIELONIENASYCONE – 2%
kwas linolowy (Omega-6) – 2%