Olej kokosowy jest otrzymywany w wyniku tłoczenia i rozgrzewania miąższu owoców palmy kokosowej. Posiada naturalną, białą barwę, a w temperaturze powyżej 25°C przypomina ścięty tłuszcz. Posiada charakterystyczny, kokosowy zapach. Jest bardzo trwały i odporny na wysoką temperaturę. Dzięki temu można go przechowywać niemal w każdych warunkach.
STOSOWANIE:
Olej kokosowy, jako środek spożywczy jest stosowany m.in. do smarowania pieczywa. Z uwagi na stałą postać, nadaje się do smarowania pieczywa, zamiast masła, lub margaryny oraz do smażenia. W wysokich temperaturach olej kokosowy, w odróżnieniu od oleju rzepakowego, nie pali się i nie jełczeje.
W kosmetyce: Olej może być stosowany na skórę całego ciała, a także jako maseczka lub serum na włosy.
Składniki:
Składniki: Kokos (kopra, tj. twardy miąższ orzechów palmy kokosowej)