NIEOCZYSZCZONY, TŁOCZONY NA ZIMNO
Olej kokosowy jest otrzymywany w wyniku tłoczenia miąższu owoców palmy kokosowej. Jest najwyższej jakości olejem z pierwszego tłoczenia, tłoczonym na zimno i nieoczyszczonym. Posiada naturalną, białą barwę, a w temperaturze powyżej 25°C przypomina ścięty tłuszcz. Posiada charakterystyczny, kokosowy zapach. Jest bardzo trwały i odporny na wysoką temperaturę. Dzięki temu można go przechowywać niemal w każdych warunkach.
Olej kokosowy ma wiele zastosowań w kosmetyce, ale na największą skalę jest wykorzystywany w kuchni, gdzie zastępuje wiele tradycyjnych, niezdrowych tłuszczów.
Olej kokosowy nie zawiera utleniaczy, dzięki czemu jest o wiele zdrowszy od popularnych olejów, stosowanych w kuchni. Olej kokosowy jest olejem nieschnącym i po otwarciu, należy go zużyć w ciągu roku.
- Olej kokosowy, w odróżnieniu do innych tłuszczów, wspomaga proces odchudzania, ponieważ składa się z kwasów tłuszczowych o prostej budowie, które organizm łatwiej przyswaja i które nie pozostawiają zbyt wielu produktów ubocznych, odkładających się w komórkach ciała.
- Ma też silne właściwości bakteriobójcze i wirusobójcze – niszczy bakterie, odpowiedzialne za rozwój przeziębienia i przyczyniające się do powstania nowotworów układu pokarmowego.
- Olej kokosowy nie zawiera szkodliwych tłuszczów trans ani utlenionego cholesterolu, dzięki czemu, w odróżnieniu do innych tłuszczów, nie przyczynia się do powstawania problemów z przyswajaniem insuliny, raka i chorób autoimmunologicznych.
- Olej kokosowy posiada witaminy i minerały, cenne dla organizmu człowieka, w tym: magnez, potas, wapno i żelazo.
- Posiada właściwości nawilżające i wygładzające.
- Wspomaga gojenie się ran, hamuje pojawianie się plam na skórze, działa łagodząco przy chorobach skóry (egzemy), spowalnia starzenie i opóźnia powstawanie zmarszczek.
- Stosowany na skórę głowy wzmacnia cebulki, zapobiegając wypadaniu włosów. Zwiększa ukrwienie skóry i pomaga w walce z łupieżem.