Okra Bamya
Owoce okry kształtem trochę przypominają chili.
Smakowo okra przypomina fasolkę szparagową skrzyżowaną z bakłażanem. To składnik najczęściej spotykany w kuchni azjatyckiej i południowych stanów Ameryki Północnej.
Okrę można piec, smażyć, dusić, gotować, grillować i marynować. Bardzo młode owoce można jeść nawet na surowo. Okra świetnie komponuje się z innymi warzywami i bardzo dobrze znosi zamrażanie.
Okra po ugotowaniu staje się kleista, dlatego idealnie nadaje się zagęszczania sosów.
Nasiona okry to bogate źródło zdrowych tłuszczów. Można je jeść na surowo lub po uprażeniu jako dodatek np. do sałatek.
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
- wartość energetyczna: 21 kcal/ 87 kJ
- tłuszcz: 0,2 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g
- węglowodany: 2,1 g, w tym cukry: 1,1 g
- błonnik: 1,5 g
- białko: 1,9 g
- sól: 3,7 g
Skład: Okra (45%), woda, pomidory, sól, kwas cytrynowy E330.
Waga: 800 g, po odsączeniu: 360 g
Wyprodukowano w Turcji