Żywy ocet z winogron – właściwości lecznicze
Spowalnia procesy starzeniowe – działa tak dzięki zawartości silnego antyoksydantu – resweratrolu;
Zwalcza wolne rodniki wywołujące choroby i nowotwory;
Spowalnia powstawanie zmarszczek, przebarwień i plam starczych;
Wspomaga układ trawienny – stymuluje organizm do większego wydzielania soków żołądkowych, dzięki czemu usprawnia trawienie;
Dba o układ krwionośny – wzmacnia, uelastycznia i uszczelnia naczynia krwionośne, obniża także ciśnienie krwi;
Obniża poziom złego cholesterolu;
Działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo;
Jest naturalnym probiotykiem – korzystnie wpływa na florę bakteryjną jelit; przeciwdziałając problemom po i w trakcie antybiotykoterapii oraz w biegunkach i zaparciach;
Wspomaga odchudzanie – hamuje apetyt, a pobudzona nim perystaltyka jelit ułatwia pozbywanie się z organizmu toksyn;
Odkwasza organizm – żywy ocet winogronowy wyrównuje poziom pH organizmu, wspierając odporność i poprawiając ogólną kondycję i samopoczucie;
Żywy ocet z winogron zawiera:
Antyoksydanty, takie jak resweratrol, kwas chlorogenowy, katechinę, taninę, kwas propionowy, kwas mlekowy, kwas cytrynowy czy beta-karoten),
Bakterie probiotyczne,
Polifenole,
Witaminę C,
Makro i mikroelementy – potas, wapń, magnez, sód, fosfor, żelazo, cynk, miedź.
Jak stosować żywy ocet z winogron:
- •zastępując nim zwykły ocet spirytusowy – w marynatach i do zakwaszania potraw,
- •dodając go do dressingów, sosów, dipów zamiast cytryny i octu spirytusowego,
- •do klasycznego sosu vinegret – z oliwą, miodem, solą i musztardą,
- •do picia na czczo w kuracji odchudzającej, wzmacniającej, oczyszczającej czy wspomagającej odporność,
- •jako składnik marynaty do mięs.
Przechowywanie – octy żywe najlepiej przechowywać w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu. Gdyby mocno pracowały, należy wstawić je do lodówki i szczelnie zakręcić – dojrzewanie powinno się uspokoić.
pojemność: 250 ml