BIOGO - sklep ekologiczny ze zdrową żywnością i suplementami
OCET JABŁKOWY NIEFILTROWANY BIO 750 ml - BEUTELSBACHER
OPIS
OCET JABŁKOWY NIEFILTROWANY BIO 750 ml - BEUTELSBACHER
-zawiera dużą ilość polifenoli i witaminę E
-obniża stężenie glukozy
-ma właściwości antybakteryjne
-w kosmetyce jest wykorzystywany do dezynfekcji i oczyszczania
Ocet jabłkowy to produkt, który powstaje podczas fermentacji octowej alkoholu. Był on stosowany już w starożytności. Ocet ten posiada bursztynowy kolor i jest mętny. Łyżka stołowa zawiera jedynie 3 kalorie. Można go stosować jako dodatek do dań mięsnych, sałatek, sosów oraz koktajli. Jako dodatek do żywności spełnia działanie środka konserwującego, który zapobiega psuciu się żywności i hamuje rozwój bakterii.
Produkt ten to świetne źródło witaminy E, która jest antyutleniaczem. Oznacza to, że ogranicza ilość wolnych rodników w organizmie, co wpływa na poprawienie odporności, pozytywnie oddziałuje na układ krwionośny oraz wspomaga oczyszczanie organizmu. Polifenole, które znajdują się w ich składzie również działają jako przeciwutleniacze, czyli są antyoksydantami. Jest to bardzo dobre wsparcie organizmu i pozwala mu lepiej radzić sobie ze szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi środowiska z którymi się spotykamy. Przeciwutleniacze opóźniają również procesy starzenia.
Ocet jabłkowy wpływa obniżająco na stężenie glukozy we krwi. Regularne spożywanie octu może zwiększyć wrażliwość komórek, co w konsekwencji może zapobiegać wahaniom stężenia glukozy. Związane to jest z jego z tego właściwościami antybakteryjnymi.
Stosowany zewnętrznie jest wykorzystywany w kosmetyce, głównie do oczyszczanie i dezynfekcji. Wspomaga w zwalczanie wirusowych problemów z paznokciami, których możemy nabawić się w miejscach publicznych. Pomocny będzie również przy zawianiu i innych problemach z uszami. Może również pozytywnie wpłynąć na młodzieńcze problemy skórne oraz przebarwienia.
Ocet produkowany tradycyjną metodą z jabłek z upraw biodynamicznych Demeter. Niefiltrowany i niepasteryzowany.
CIEKAWOSTKI
Ocet jabłkowy możemy przygotować samodzielnie w domu. Będziemy do tego potrzebować 1kg kwaśnych jabłek, 1l wody oraz ok. 5 łyżeczek miodu. Jabłka należy umyć i pozbyć się gwiazd nasiennych. Jabłka zalewamy wodą i dodajemy miodu tak, żeby nie wystawały powyżej ich powierzchni. Naczynie w którym przygotowujemy ocet przykrywamy ściereczką i obwiązujemy z celu zabezpieczenia. Naczynie odstawiamy w ciepłe miejsce na okres 4 tygodni, mieszając co jakiś czas płyn. Przez ten czas zachodzi proces fermentacji, gdy reakcja zajdzie o końca przestanie wytwarzać się piana na powierzchni. To będzie oznaczać, że ocet jest gotowy. Należy go wtedy przelać do butelek i trzymać w chłodnym miejscu. Ocet robiony w domowych warunkach powinniśmy kontrolować, ponieważ istnieje ryzyko powstania pleśni – gdy tylko taką zauważymy należy zrezygnować z jego spożywania.
SKŁADNIKI
ocet jabłkowy niefiltrowany* (*certyfikowany składnik ekologiczny).
Ocet nie z koncentratu, niepasteryzowany. Kwasowość: 5% Przed spożyciem wstrząsnąć.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna: 75kJ/18 kca
Tłuszcz: 0,1 g
w tym kwasy nasycone: 0,02 g
Węglowodany: 0,4 g
w tym cukry: 0,1 g
Białko: 0,1 g
Sól: 0,005 g
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w temperaturze pokojowej.
- Certyfikat BIO: CERTYFIKAT BIO
- Wegetariańskie: TAK
- Wegańskie: TAK
- Bez laktozy: TAK
- Bez cukru: TAK
- Bez soi: TAK
- Producent: BEUTELSBACHER
- Kategoria: Zdrowa żywność i delikatesy/Octy, sosy i dip/Ocet jabłkowy
- Waga z opakowaniem: 1.2 kg
Jesteśmy Biogo, najdynamiczniej rozwijającym się sklepem ekologicznym ze zdrową żywnością i suplementami diety w e-handlu w Europie Środkowo-Wschodniej. Oferujemy nie same produkty, a styl życia i inspiracje wynikające z naszych przeżyć i doświadczeń. Oferowany asortyment, jest odzwierciedleniem potrzeb związanych z tym jak pragniemy żyć i jakie postawy chcemy promować.